Akseli Gallen-Kallela mukaan rajoituksiin – Ateneum keskeyttää teosten lainan Venäjälle

Ateneumin usean vuoden yhteistyö keskeytyy, sillä taideteosten turvallisuutta ei voida taata. (Kuva Ateneum)

Venäjän sotatoimet Ukrainassa tekevät taideteosten lainan Moskovan Tretjakovin galleriaan mahdottomaksi.

UKRAINA Ateneumin taidemuseo on valmistellut Moskovassa sijaitsevan Tretjakovin gallerian kanssa ensimmäistä Akseli Gallen-Kallelan tuotantoa esittelevää kokonaisuutta usean vuoden ajan. Tretjakovin galleria on yksi Venäjän suurimmista ja merkittävimmistä museoista.

Näyttelyyn oli suunniteltu lainattavaksi muun muassa Kansallisgallerian kokoelmaan kuuluvia ikonisia maisemamaalauksia, Kalevala-teoksia sekä huomattava valikoima ainutlaatuista taidegrafiikkaa.

Venäjän ja Ukrainan valtioiden välisen tilanteen muututtua sodaksi Kansallisgalleria ja Ateneumin taidemuseo ovat päättäneet keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Tretjakovin galleriaan. Yksi Kansallisgallerian ensisijaisista tehtävistä on pitää huolta kansallisesta taidekokoelmasta.

– Sotatoimien alettua emme voi luottaa siihen, että teosten turvallisuus olisi taattu. Virallinen keskustelu, joka muuttuu rauhan sanoista sodan teoiksi, tekee teosten lainaamisen mahdottomaksi, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

– Yhteistyömme Tretjakovin gallerian kanssa on jatkunut pitkään. Niin kulttuuri kuin talouskin kärsivät alkaneen sodan vuoksi, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä. Olemme järkyttyneitä sodasta Ukrainassa. Toivomme välitöntä dialogin ja rauhan paluuta.

Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, jonka yksi tehtävistä on tuoda kokoelmiensa teoksia, erityisesti suomalaista taidetta, uusien yleisöjen nähtäville. Viimeisen vuosikymmenen aikana kansainväliseen yhteistyöhön on panostettu voimakkaasti.

Kulttuurin merkitys kansainvälisten suhteiden ylläpidossa on ollut tärkeää kautta aikojen, sillä taiteen äärellä on mahdollisuus pysähtyä ja käsitellä koko elämän kirjoa, myös haastavia aiheita.

Lue myös: Akseli Gallen-Kallela nuorten taiteilijoiden mentorina – mukana muun muassa Hugo Simberg ja Eero Nelimarkka

Kommentoi Facebookissa