AKT pysäyttää Suomen satamat vuorokaudeksi – lakosta suuret menetykset metsäteollisuudelle

Töiden lakkaaminen satamissa tietää Metsäteollisuuden mukaan merkittävää vientitulojen menetystä. (Kuvituskuva Fotolia)

Metsäteollisuus pitää AKT:n toimia kohtuuttomina ja osoituksena työrauhalainsäädännön uudistustarpeesta.

TALOUS Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ilmoittama tukilakko pysäyttää maamme satamat päiväksi 28.12. Töiden lakkaaminen satamissa tietää metsäteollisuudessa merkittävää vientitulojen menetystä.

Metsäteollisuus pitää AKT:n toimintaa vastuuttomana ja lakosta aiheutuvia haittoja suhteettomina. Lakot aiheuttavat välittömän haitan lisäksi myös pidempiaikaista mainehaittaa, josta metsäteollisuuden kansainvälinen kilpailukyky ja koko Suomen kansantalous kärsivät.

– Satamatoiminnan pysähtyminen aiheuttaa merkittäviä haittoja kaikille suomalaisille vientiyrityksille. Vientikuljetusten häiriintyminen ei ainoastaan aiheuta tilapäistä haittaa, vaan se voi pahimmillaan johtaa tuotannon pysähtymiseen ja heikentää luotettavan toimittajan mainetta asiakkaiden keskuudessa, sanoo Metsäteollisuus ry:n johtaja Jyrki Peisa.

Metsäteollisuuden mukaan AKT:n häiriköinnin taustalla on liiton sotkeutuminen työkiistaan, jossa AKT ei edes ole osapuoli. AKT kuitenkin käyttää hyväkseen valta-asemaansa satamissa.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 21.12. AKT:n lopettamaan Keitele Energyn, Keitele Forestin, Keitele Timberin ja Keitele Wood Productsin tuotteiden saarron miljoonan euron sakon uhalla. AKT ei ole noudattanut oikeuden päätöstä.

AKT kertoo käynnistäneensä saartotoimenpiteen tukeakseen Teollisuusliitto ry:n yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja Keitele Group Oy:n kanssa. Saarron murtamisyritysten johdosta AKT ilmoitti ryhtyvänsä mielenilmaisuun, joka alkaa tiistaina 28.12.2021 klo 06.00 ja päättyy keskiviikkona 29.12.2021 klo 06.00.

– Vuodelta 1946 olevaa työrauhalainsäädäntöä tulee uudistaa, jotta suomalainen vientiteollisuus säilyy kilpailukykyisenä eikä vastaavanlaisia vaikutuksiltaan suhteettomia työtaisteluja jatkossa synny. Se on kaikkien osapuolten edun mukaista, toteaa Metsäteollisuus ry:n työelämäjohtaja Jukka Sarhimaa.

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Lue myös: Historiallinen hetki koitti viimein – Olkiluoto 3 -laitosyksikkö on käynnistetty aamuyöllä

Kommentoi Facebookissa