Aleksis Kiven merkkivuonna keskitytään mielen hyvinvointiin – ”Minä elän!”

Kunnat toivovat eri toimijoiden lähtevän mukaan merkkivuoteen järjestämällä mielen hyvinvointia edistäviä tai Aleksis Kiveen liittyviä toimintoja tai tapahtumia. (Kuvituskuva Fotolia)

Tuusulan ja Nurmijärven kunnat kutsuvat rakentamaan hyvinvointia taiteen, kulttuurin ja tiedon avulla.

ALEKSIS KIVI Nurmijärven ja Tuusulan kunnat käynnistävät yhdessä Aleksis Kiven merkkivuoden mielen hyvinvoinnin teemalla. Teemavuoden mottona kulkevat Aleksis Kiven viimeisiksi mainitut sanat: ”Minä elän.” Kiven syntymäpäivä 10.10. on myös WHO:n julistama maailman mielenterveyden päivä.

Aleksis Kiven kuolemasta tulee uutena vuotena 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta. Molemmissa kunnissa tullaan vuoden aikana järjestämään erilaisia mielen hyvinvointiin, taiteilijaelämään ja Aleksis Kiveen liittyviä seminaareja, konsertteja, näyttelyitä, kulttuuritapahtumia ja luontoliikuntaa.

– Mielen hyvinvointi on aina ajankohtainen teema, jota tulee vaikeiden pandemiavuosien jälkeen erityisesti korostaa. Merkkivuonna halutamme nostaa keskusteluun ajankohtaisia hyvinvointiin myönteisesti vaikuttavia asioita ja ilmiöitä sekä nostaa esiin taiteen, kulttuurin, tiedon ja luonnon merkitystä hyvän elämän lähteenä, kertoo Tuusulan museo- ja kulttuurijohtaja Ulla Kinnunen.

Osa merkkivuoden ohjelmasta järjestetään Tuusulassa, osa Nurmijärvellä ja osa ohjelmasta levittäytyy molempiin kuntiin. Joihinkin tapahtumiin on myös mahdollisuus osallistua virtuaalisesti.

Yhtenä teemavuoden kohokohtana toteutetaan 17.9.2022 Minä elän! -vaellus Kiven syntymäkodista kuolinmökille. Vaellus järjestetään ohjattuna kävelynä, jonka noin 13 kilometrin pituisen matkan voi jokainen suorittaa omaan tahtiin.

– Vaellusta on suunniteltu eräänlaisena pyhiinvaelluksena, mietiskelevänä kävelynä, jossa osallistujat voivat kävelyn lomassa antaa itselleen aikaa pohtia omaan hyvinvointiinsa liittyviä asioita, Ulla Kinnunen kertoo.

Vaellus järjestetään yhteistyössä Tuusulan ja Nurmijärven kulttuuri-, museo- ja liikuntapalveluiden kanssa. Tuusula ja Nurmijärvi kutsuvat myös yhdistykset, yritykset ja yhteisöt tekemään Minä elän! -merkkivuotta.

– Toivomme erilaisten paikallisten toimijoiden lähtevät mukaan merkkivuoteen järjestämällä erilaista mielen hyvinvointia edistäviä tai Aleksis Kiveen liittyviä toimintoja tai tapahtumia. Mielen hyvinvointi teemana voi näkyä myös esimerkiksi työpaikan tyky-toiminnassa, Kinnunen sanoo.

Tuusulassa on myös jaossa kulttuuri- ja vapaa-aika lautakunnan avustusten lisäksi lisäavustuksena yhteensä 7000–10 000 euroa Minä elän! -merkkivuoden teemoihin liittyville tuotannoille. Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja taideavustukset ovat haettavissa 1.–15.1.2022.

Lue myös: Päivän sitaatti: ”Eskon puumerkki”

Kommentoi Facebookissa