Al-Holin leirillä ollut uusi perhe Suomeen – ”Leirin kasvuympäristö on radikaalin ideologian leimaama”

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Suurlähetystössä on myönnetty matkustusasiakirjat ja paluu on järjestetty Turkin viranomaisten kanssa.

AL-HOL Ulkoministeriö vahvistaa, että äiti ja hänen alle 10-vuotiaat lapsensa ovat palanneet Suomeen Turkista. Perhe on aiemmin ollut suljettuna Syyriassa al-Holin leirillä.

Ulkoministeriö myös kertoo, että Suomen viranomaiset ovat avustaneet Turkkiin paennutta perhettä Suomen lainsäädännön velvoittamalla tavalla Turkissa. Heille on Suomen Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Kotimaan viranomaiset ovat järjestäneet leiriltä paenneen perheen vastaanoton Suomessa viranomaisten vakiintuneen yhteistyömallin pohjalta.

Juttuvinkki: Keskusrikospoliisin esitutkinta Pekka Haavistosta on valmistunut – asia seuraavaksi valtakunnansyyttäjälle

Ulkoministeriö korostaa, että kaikissa viranomaistoimissa on otettu ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Lasten yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi yksityiskohtaisia tietoja ei kerrota julkisuuteen.

Suomen viranomaiset jatkavat työtä jäljellä olevien suomalaisten lasten kotiuttamiseksi ulkoministerin erityisedustajan johdolla. Ulkoministeriö toteaa, että Al-Holin leirin olosuhteet ovat lapsille edelleen kestämättömät. Pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa.

Lapset eivät pääse leirillä kouluun, leirin kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama. Lasten saaminen pois näistä olosuhteista mahdollisimman pian on ulkoministeriön mukaan suomalaisten turvallisuuden ja kaikkien edun mukaista.

Toukokuun lopulla kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä saapui Turkista Suomeen. Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Lue myös: Ulkoministeriö vahvistaa – Suomeen on saapunut kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä

Kommentoi Facebookissa