Alkoholinkulutus kasvoi vain aavistuksen – sen sijaan long drink -juomien myynti nousi voimakkaasti

Vahvemman oluen myynti kasvoi, mutta miedomman oluen myynti puolestaan laski.

Vahvemman oluen myynti kasvoi, mutta miedomman oluen myynti puolestaan laski. (Kuva Fotolia)

Alkoholin myynti lisääntyi päivittäistavarakaupoissa ja vastaavasti Alkon myynti väheni.

ALKOHOLI Ennakkotietojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus kasvoi viime vuonna 0,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2017. Yhteenlaskettuna vähittäis- ja anniskelumyynti lisääntyi 0,1 prosenttia ja matkustajatuonti kasvoi 3,8 prosenttia.

Alkoholia kulutettiin Suomessa 10,4 litraa vuonna 2018, kun vuonna 2017 alkoholinkulutus oli 10,3 litraa. Kulutusta mitataan litroina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Ennakkotietojen mukaan alkoholijuomien nimellishinnat nousivat 3,8 prosenttia vuoden 2018 aikana, mikä suurelta osin johtunee 1.1.2018 voimaan tulleista veronkorotuksista. Ainoastaan vahvan oluen hinta laski hieman, noin 0,7 prosenttia.

– Veronkorotuksesta huolimatta kulutus ei laskenut, kuten aiempien viiden veronkorotuksen jälkeen on tapahtunut. Ilman alkoholilakia olisimme odottaneet kulutuksen selvästi vähenevän. Hintakilpailu on ollut huomattavasti ennakoitua vähäisempää, ja siksi kulutuskin on uuden alkoholilain aikana onneksi lisääntynyt ennakoitua vähemmän, kertoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson.

Alkoholin myynti lisääntyi eniten päivittäistavarakaupoissa, joissa alkoholia myytiin sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna 4,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Myös anniskelumyynti lisääntyi hieman eli 0,6 prosenttia. Sen sijaan Alkon myynti väheni 5,1 prosenttia.

Eniten lisääntyi 4,7–5,5-prosenttisten long drink -juomien myynti, joiden myynti laajeni Alkoista elintarvikekauppoihin vuoden alusta. Niiden vähittäismyynti lisääntyi 24,6 miljoonalla litralla eli yli viisinkertaistui. Litroissa 4,7–5,5-prosenttisen oluen myynti lisääntyi suurin piirtein saman verran, mutta koska miedomman oluen myynti väheni vastaavasti, oluen myynti kokonaisuudessaan ei lisääntynyt.

Matkustajat toivat vuonna 2018 ulkomailta yhteensä 60,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti oli 7,1 miljoonaa litraa. Panimotuotteiden ja mietojen viinien matkustajatuonti väheni, mutta väkevöityjen viinien ja liköörien sekä väkevien tuonti lisääntyi.

– Panimotuotteiden tuonnin väheneminen johtunee pääosin Viron viime vuosina toteuttamista useista veronkorotuksista, jotka ovat erityisesti kohdistuneet panimotuotteisiin. Oluen sijasta tuodaan väkevämpiä juomia. Lisäksi nelosolutta saa Suomesta nykyisin ruokakaupasta, mikä voi vähentää haluja tuoda sitä Virosta, Karlsson sanoo.

Alkoholijuomien tuonti Latviasta näyttäisi myös jonkin verran syöneen tuontia Virosta, mutta Latvian osuus kaikesta alkoholijuomien matkustajatuonnista oli kuitenkin vain 6–9 prosenttia alkoholijuomalajista riippuen.

Lue myös: Nuorten alkoholinkäyttö vähenee edelleen – juomisen tilalle on löytynyt parempaa tekemistä

Kommentoi Facebookissa