Alkueläimen tartuttama ripulitauti on levinnyt jo lähes 20-kertaisesti – vatsataudin lähteitä selvitetään

Käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat.

Huolellinen käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat. (Kuva THL)

THL ja Ruokavirasto tutkivat kryptosporidioositapausten lisääntymistä Suomessa.

TERVEYS Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna.

Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo 136 kryptosporidioositapausta, kun viimeisen 10 vuoden aikana tapauksia on raportoitu tammi-toukokuussa keskimäärin 19 tapausta. Vuodessa tapauksia on ollut 5–78, tapausmäärissä on ollut kasvua useissa sairaanhoitopiireissä.

THL selvittää tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. Potilasnäytteitä tutkivia laboratorioita pyydetään lähettämään Ruokavirastoon tyypitystutkimusta varten näytteet, joista cryptosporidium on todettu.

Cryptosporidium on herkästi leviävä alkueläin, joka tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan tyypillisin oire on vesiripuli.

Kesällä 2018 Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä toteutetussa selvityksessä tartuntoja selittivät kosketus ripulia sairastaviin tuotantoeläimiin ja vatsatautia sairastava perheenjäsen. Lisäksi useat sairastuneet olivat havainneet kärpäsiä, työskennelleet puutarhassa sekä käsitelleet multaa tai lantaa useammin kuin vertailuhenkilöt.

Lue myös: Multa- ja kompostituotteista voi löytyä legionellabakteereja – ei kannata pöllyttää hengitysilmaan

Kommentoi Facebookissa