Multa- ja kompostituotteista voi löytyä legionellabakteereja – ei kannata pöllyttää hengitysilmaan

Tartuntariski olisi huomioitava multa- ja kompostituotteita käsittelevien työntekijöiden työturvallisuusohjeissa.

Tartuntariski olisi huomioitava multa- ja kompostituotteita käsittelevien työntekijöiden työturvallisuusohjeissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Myös viljelijöiden ja kotipuutarhurien on hyvä tiedostaa riskit ja suojautua tarvittaessa.

TERVEYS Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Tavallisimmin ihmiset kuitenkin sairastuvat, kun legionellabakteerit lisääntyvät ja leviävät erilaisissa vesijärjestelmissä, joita ovat suihkut, porealtaat, kostuttimet ja jäädytysjärjestelmät. Tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Mikäli bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja henkilöillä, joilla vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Suurin osa terveistä ihmisistä, jotka altistuvat legionellabakteerille, eivät sairastu. Legionallainfektiot ovat harvinaisia, mutta hyvin todennäköisesti tauti on alidiagnosoitu. Suomessa todetaan vuosittain parikymmentä legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta, puolet sairastuneista on saanut tartunnan ulkomaanmatkalla ja puolet kotimaassa.

Suomessa on kahdesti epäilty, että legionellatartunta olisi saatu multatuotteesta, vuonna 2016 nurmikkomullasta ja vuonna 2018 kukkamullasta. Ruotsissa raportoitiin vuonna 2018 nelisenkymmentä kaupallisiin multatuotteisiin liittyvää legionellainfektiota. Mullasta saadut tartunnat ovat yleensä olleet Legionella longbeachae -lajin aiheuttamia.

Nyt todettujen löydösten perusteella suojautumista legionellaa vastaan tulisi tehostaa. Jatkotutkimuksilla selvitetään uusia keinoja vähentää altistumisen riskiä. Tartuntariski on huomioitava multa- ja kompostituotteita käsittelevien työntekijöiden työturvallisuusohjeissa. Lisäksi viljelijöiden ja kotipuutarhurien on hyvä tiedostaa riskit ja suojautua tarvittaessa.

Käsiteltäessä multa- ja kompostituotteita on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita. Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan sekä suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.  Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti.

Avaa myös multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista. Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella, kuten vesikannun avulla ja pese multa- tai kompostimateriaali työvälineistä alhaisella vedenpaineella. Säilytä multapussit poissa auringosta, sillä auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila 20–40°C on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.

Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3 -tason suojaimet suojaavat tartunnalta. Muista asetella suojain tiiviisti kasvoille.

Lue myös: Alkueläin levisi likaisessa vedessä ja puutiaisia löytyi uusilta alueilta – myös seksitautien määrä on kasvussa

Kommentoi Facebookissa