Älykäs hirvieste eteni demovaiheeseen – testitulokset Lapissa kannustavia

Huippuvuosina vuosituhannen alussa Suomessa talvehti 140 000 hirveä.

Huippuvuosina vuosituhannen alussa Suomessa talvehti 140 000 hirveä, jotka aiheuttivat vaaratilanteita liikenteessä. (Kuva Fotolia)

Tavoitteena on ajoneuvon turvajärjestelmä joka havainnoi, jarruttaa ja väistää vaarallista kohdetta.

LIIKENNE Valtakunnallista julkisuutta saanut hanke älykkään hirviesteen kehittämiseksi on edennyt demovaiheeseen. Vuoden alusta lähtien kehitettyä hirviestettä testattiin maaliskuun lopulla kaupallisella testialueella Lapissa ja tulokset olivat erittäin kannustavia.

Digipoliksen projektipäällikkö Seppo Aholan mukaan hanke voi parhaimmillaan olla alku ajoneuvojen turvajärjestelmälle, joka havainnoi eläimen, jarruttaa ja mahdollisesti myös väistää vaarallista kohdetta.

Kemin Digipoliksen vetämässä hankkeessa rakennetaan kolmen maakunnan yhteistyönä autonomiseen ajamiseen ja testaukseen soveltuvaa älykästä hirviestettä, joka reaaliaikaisesti havaitsee lähestyvän ajoneuvon ja reagoi käynnistämällä hirviesteen.

– Hankkeen ajatuksena on klusteriyhteistyöllä hyödyntää olemassa olevia Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan osaajien älyliikenteen kehitysympäristöjä, kertoo projektipäällikkö Seppo Ahola.

Centria-ammattikorkeakoulun Sakari Nokela, Pertti Verronen, Ville Peltola ja Tuomo Viitala ovat vastanneet hirviesteen laukaisemisesta tutkatiedon ja siihen liittyvien säätö- ja tietoliikennesovellusten avulla.

– Mukana olevien yhteistyötahojen asiantuntijat ovat osoittaneet, että Pohjois-Suomesta löytyy yhdessä tekemällä maailmanluokan osaamista ja ratkaisuja, joita saadaan aikaan todella nopeasti.

Ajoneuvon ajosuunnan ja nopeudenhavaitseminen on toteutettu mikroaaltotutkaan perustuvalla Doppler-laitteella. Laitteen saama säätötieto siirtyy hirven laukaisemisen käyttöön langattoman LoRa-radioverkon avulla. Lisäksi Centrian mittausjärjestelmään on kehitetty erillisiä hallintaohjelmistoja, joilla koko testaustapahtumaa voidaan valvoa etänä tai kalibroida jarrutustapahtumaa muuttuvaan sään tai tien pinnan liukkauden suhteen.

Autonomiset turvajärjestelmät ja autonominen ajaminen ovat osa ajoneuvoteollisuuden nopeaa kehitystä.

– Teknologiaa on paljon saatavilla. Pohjoisissa olosuhteissa on myös tärkeää validoida teknologiaa niin, että se toimii säässä kuin säässä luotettavasti. Syksyllä pääsemme jatkamaan kenttätestausta ja demonstraatioita testiyrityksen varsinaisille asiakkaille, kertoo Centrian kehittämispäällikkö Sakari Nokela.

Kommentoi Facebookissa