Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus käynnistyy – palaako Suomi kotikisoissa mitalikantaan?

Suomen maajoukkue taistelee kotikisoissaan Ranskan ja Iso-Britannian kanssa finaalipaikasta.

Suomen maajoukkue taistelee kotikisoissaan Ranskan ja Iso-Britannian kanssa finaalipaikasta. (Kuva SAJL)

Suomi on kaikkien aikojen menestynein maa viidellä mestaruudella.

AMERIKKALAINEN JALKAPALLO Amerikkalaisen jalkapallon miesten EM-lopputurnaus pelataan Vantaalla MUP-stadionilla 29.7.–4.8. Isäntämaan lisäksi Euroopan mestaruudesta taistelevat Ranska, Iso-Britannia, Itävalta, Ruotsi ja Tanska. Lopputurnauspaikoista karsi yhteensä 20 maata.

– Meillä on takana erittäin hyvä leiri. Asiaamme auttaa se, että valmennuksemme on toiminut pitkään yhdessä, peli-ideamme on säilynyt samana ja syventynyt vuosien aikana. Ja myös osa pelaajista on ollut pitkään maajoukkueessa mukana, kertoo Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen.

Kokeneilla pelaajilla Heikkinen viittaa muun muassa neljänteen EM-turnaukseensa valmistautuvaan tukimies Santtu Äyräväiseen, joka on yksi puolustuksen tärkeimmistä pelaajista myös Vantaalla. Äyräväisestä tulee turnauksen aikana kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja.

Suomen puolustuksen linjapelaaja Okko Outinen pukee leijonapaidan ylpeydellä päälleen.

– Edellisistä kotikisoista on 27 vuotta eikä kukaan tiedä, milloin tämän tasoinen turnaus saadaan seuraavan kerran Suomeen. Jokainen meistä tietää, miten etuoikeutettuja olemme, Outinen toteaa.

Amerikkalaisen jalkapallon muoto on soikea, jotta sitä voisi heittää ja kuljettaa helpommin.
Amerikkalaisen jalkapallon muoto on soikea, jotta sitä voisi heittää ja kuljettaa helpommin. (Kuva Fotolia)

Ensimmäisen kerran amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestaruudesta pelattiin jo 35 vuotta sitten, vuonna 1983. Vantaan turnaus on järjestyksessään 14. lopputurnaus. Kisat on pelattu aiemmin Suomessa kahdesti vuosina 1987 ja 1991.

Suomi on kaikkien aikojen menestynein maa viidellä mestaruudella, mutta edellisestä mitalista on kulunut jo 13 vuotta. Euroopan taso on vuosi vuodelta yhä kovempi.

– Rutiini on meidän etumme, vaikka esimerkiksi Itävallalla ja Ranskalla onkin taustallaan paljon suuremmat pelaajamäärät. Ranska ja Itävalta ovat lohkoissaan suosikkeja, mutta me olemme hyvässä asemassa, Heikkinen puntaroi.

Suomi taistelee Ranskan ja Iso-Britannian kanssa finaalipaikasta. Toisessa lohkossa pelaavat Ruotsi, Tanska ja Itävalta. Lohkojen voittajat kohtaavat finaalissa, lohkojen kakkoset pronssiottelussa ja lohkojen viimeiset sijoitusottelussa. EM-kullan lisäksi Vantaalla kisataan kisapaikasta ensi vuonna Australiassa pelattavaan MM-lopputurnaukseen.

Viralliset kisasivut löytyvät osoitteesta www.jenkkifutis2018.fi. Yle Areena näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä.

Lue myös: Philadelphia Eagles voitti historiansa ensimmäisen Super Bowlin – kakkospelinrakentaja nousi sankariksi

Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus 2018

Sunnuntai 29.07.

16.00: Tanska – Itävalta

20.00: Suomi – Iso-Britannia

Tiistai 31.07.

16.00: Ruotsi – Tanska

20.00: Iso-Britannia – Ranska

Torstai 02.08.

16.00: Itävalta – Ruotsi

20.00: Ranska – Suomi

Lauantai 04.08.

11.00: sijoitusottelu

15.00: pronssiottelu

19.00: loppuottelu

Kommentoi Facebookissa