Ammattiliitto Pron hallitus hylkäsi sovintoesityksen – lakko laajenee koko teknologiateollisuuteen

Ammattiliitto Pron piiriin kuuluu 120 000 jäsentä ja liitto neuvottelee 75 virka- ja työehtosopimusta.

Ammattiliitto Pron piiriin kuuluu 120 000 jäsentä ja liitto neuvottelee 75 virka- ja työehtosopimusta. (Kuvituskuva Fotolia)

Maanantaina alkavan lakon vaikutuksista on vaikea vielä esittää yksityiskohtaista arviota.

TYÖRIITA Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työriitaan. Alan neuvottelukunta ja Pron hallitus hylkäsivät sovintoesityksen yksimielisesti.

Teknologiateollisuus puolestaan hyväksyi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoehdotuksen.

– Sovintoehdotus olisi tuonut toimihenkilöille yleisen linjan mukaiset 3,3 prosentin palkankorotukset ja kiky-tunnit olisivat poistuneet entisessä muodossa. Kiistaa aiheuttanut työaikakysymys olisi ratkaistu uusilla joustoa lisäävillä ja myös toimihenkilöitä hyödyttävillä elementeillä, sanoo neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta.

Sovintoesityksen palkkaratkaisu oli Pron mielestä kuitenkin selkeästi yleistä linjaa heikompi ja rakenteeltaan huonompi kuin työmarkkinoilla jo hyväksytyt ratkaisut. Jokaisen toimihenkilön palkkoja olisi korotettu 1,3 prosenttia vuonna 2020 ja 1,2 prosenttia vuonna 2021.

Ongelmaksi muodostui Pron mukaan kuitenkin se, että työnantaja olisi toisena vuonna voinut jakaa 0,8 prosentin suuruisen paikallisen erän haluamallaan tavalla.

– Sovintoesityksen selkeät puutteet liittyivät työaikaan ja sen sijoitteluun: niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Pron lakon kohteena on maanantaista 10.2. alkaen 90 teknologiayritystä eri puolilla maata. Liitto on nyt ilmoittanut, että se laajentaa edelleen lakonuhkaansa koko toimialalle. Koko toimialan toimihenkilöitä koskeva lakko alkaisi 24. helmikuuta kello 00.00, jos sitä ennen ei päästä ratkaisuun.

Lue myös: Seuraavaksi lakkoillaan palvelualoilla – työtaistelun piirissä on lähes 50 000 työntekijän työt

Kommentoi Facebookissa