Amputaatio paransi löytökissan elämänlaatua – ”Leo pärjää erinomaisesti kolmellakin tassulla”

Leo on saanut nyt myös rakastavan loppuelämän kodin. Kollipojan adoptoi perhe, joka oli alun perin ollut myös pelastamassa kissakulkuria.

Leo on saanut nyt myös rakastavan loppuelämän kodin. Kollipojan adoptoi perhe, joka oli alun perin ollut myös pelastamassa kissakulkuria. (Kuva Anne Anttila)

Harvinainen tassuamputaatio sujui erinomaisesti ja kovia kokenut kissa on saanut myös uuden kodin.

LÖYTÖKISSA Päivän Lehti kertoi aiemmin löytökissa Leosta, jonka toinen etutassu osoittautui hoitamattoman murtuman takia toimintakyvyttömäksi. Leon elämänlaadun parantamiseksi järjestettiin kansalaiskeräys, jonka tuotolla kustannettiin harvinainen ja samalla myös tunteita herättävä tassuamputaatio.

Leon etutassu amputoitiin Oulun Eläinklinikalla heinäkuun 11. päivänä ja operaatio onnistui täydellisesti. Operaation suoritti ortopedi ja amputaatio osoittautui Leon kannalta myös muuten täysin oikeaksi ratkaisuksi.

– Hetkeäkään emme ole katuneet. Olihan se kokonaisuudessaan muutenkin hyvin jännittävä päivä, mutta kaikki sujui paremmin kuin hyvin. Vain kotimatkalla sattui pieni haveri, kun Leo onnistui saamaan yhden tikeistä auki. Onneksi Raahen eläinlääkäri pelasti tilanteen, joten selvisimme kaikesta vain säikähdyksellä, Raahen löytöeläinkodin toiminnasta vastaava Heli Kari muistelee.

Ensimmäiset operaation jälkeiset päivät Leo toipui sijaiskodissa, mutta varsin pian Heli otti hänet takaisin löytöeläinkodin suojiin.

– Leon kannalta oli paras, että poika sai totutella uuteen elämäntyyliinsä tutussa ympäristössä ja valvovan silmän alla. Teimme myös tämän suhteen oikean ratkaisun.

Ilon sekaista hämmennystä

Heli kertoo yllättyneensä, kuinka nopeasti Leo toipui vaikeasta operaatiosta.

– Tottakai Leo oli alussa hyvinkin hämillään tapahtuneesta, mutta hämmennys vaihtui yllättävän nopeasti iloon ja jopa suoranaiseen riemuun. Yllätin kollipojan usein leikkimästä itsekseen. Puuttuva etutassu ei tuntunut haittavaan pojan leikkejä – eikä edes komeita hyppyjä maan tasalta raapimapuun korkeuksiin.

Myös ruoka on maittanut Leolle hyvin.

– Myös vessareissut laatikolle ovat sujuneet kaikin puolin mallikkaasti, myös siisteyden osalta.

Leo on toipunut harvinaisesta tassu-amputaatiosta todella vauhdilla. Vain muutama päivä vaativasta leikkauksesta Leo yllätettiin leikkimästä.
Leo on toipunut harvinaisesta tassu-amputaatiosta todella vauhdilla. Vain muutama päivä vaativasta leikkauksesta Leo yllätettiin leikkimästä. (Kuva Anne Anttila)

Elokuun lopulla Leo muutti omaan loppuelämän kotiinsa. Kissaherra sai ikioman kodin raahelaisperheestä, joka oli alun perin ollut pelastamassa kulkuria.

Ennen omaan kotiin muuttoa, Leo sai tarvittavat rokotukset ja käytettiin myös kastroitavana.

– Olemme tavattoman onnellisia, että pieni invalidipoika sai rakastavan kodin. Tämä kertoo suuresta eläinrakkaudesta ja ihmisen sisäisestä hyvyydestä, Heli iloitsee.

Jumppaa ja fysikaalista

Leon uusi perhe on sitoutunut myös kollipojan kuntoutukseen.

– Kolmitassuisena Leo tarvitsee muun muassa fysikaalista, jotta mahdolliset toimintarajoitteet jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Myös säännöllinen hieronta tukee sitä, ettei pojan kroppaan tulee arjen riemuja haittaavia jumeja.

Vaikka Leon tassuamputaatiosta on kulunut vasta pari kuukautta, tässä ajassa niin Heli kuin muutkin hoitamiseen osallistuneet ovat huomanneet, että amputaatio oli ratkaisuista paras.

– Leo pärjää vallan erinomaisesti kolmellakin tassulla. Kun poika syö, heiluu, hyppii ja silmin nähden nauttii arjestaan, niin elämänlaatu on kohdillaan ja jopa erittäin korkeatasoista. Olemme tavattoman ylpeitä Leosta ja kiitollisia kaikille niille, jotka ovat olleet auttamassa ja tukemassa entistä kulkuripoikaa takaisin tukeville tassuilleen, Heli kiittelee.

Lue myös: Löytökissa Leo valmistautuu jalan amputaatioon – ”Jokainen eläin ansaitsee uuden mahdollisuuden”

Kommentoi Facebookissa