Analyysin hätkähdyttävä arvio – yli 7000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmalla

Viranomaisten tehtävänä on tarjota työntekijöille riittävät suojavarusteet tarpeettomien riskien vähentämiseksi.

Viranomaisten tehtävänä on tarjota työntekijöille riittävät suojavarusteet tarpeettomien riskien vähentämiseksi. (Kuva Fotolia)

Amnesty Internationalin mukaan luku on luultavasti todellisuudessa vielä korkeampi.

KORONAVIRUS Amnesty International on julkaissut analyysin, joka paljastaa, että yli 7000 terveysalan ammattilaista on kuollut koronavirustartunnan seurauksena ympäri maailmaa.

Amnesty raportoi koronapandemian myötä seuranneista terveydenhuoltohenkilöstön kuolemista viimeksi heinäkuussa. Tuolloin kuolleiden määrä oli 3000. Määrän nopean kasvun takana on osaltaan koronavirustartuntojen lisääntyminen, mutta myös käytössä olleiden lähteiden määrän kasvu.

Eniten raportoituja kuolemantapauksia on ollut Meksikossa, jossa tiettävästi ainakin 1320 terveydenhuollon työntekijää on menehtynyt. Luvut ovat korkeat myös Yhdysvalloissa, jossa kuolemia on 1077, Brasiliassa 634 ja Venäjällä 631.

Juttuvinkki: Kainuussa on ilmennyt koronaviruskeskittymä – tiloja suljetaan, toimintaa rajoitetaan, maskeja ja etätöitä suositellaan

Vaarallista kehitystä on tapahtunut 240 menehtyneen terveysalan ammattilaisen Etelä-Afrikassa sekä Intiassa 573 kuoleman johdosta, molemmissa massa tartuntojen määrä on lähtenyt nousuun viime kuukausina.

Kuolleiden terveydenhuollon ammattilaisten määriä ei voi suoraan vertailla maiden välillä, sillä tietojen keruussa on ollut maiden välillä vaihtelevuutta. Terveydenhuollon työntekijän määritelmä vaihtelee myös maittain.

Monet analyysissa mukana olevat maat todennäköisesti raportoivat terveydenhuoltohenkilöstön kuolemista alakanttiin. Tästä johtuen luvut kuolemantapauksista ovat oletettavasti todellisuudessa merkittävästi suuremmat kuin Amnestyn analyysissä esiintyvät.

Analyysi on tehty yhdessä data-analyytikon kanssa ja lähteinä ovat toimineet muistokirjoitukset, hallitusten antamat luvut, paikallisten terveysalanjärjestöjen luettelot sekä mediassa julkaistut arviot kuolleiden määristä.

Lue myös: Koronavilkulla jo miljoona latausta – Suomessa on todettu 56 uutta tartuntaa

Kommentoi Facebookissa