Ankeriaiden määrä on romahtanut – EU-maat hylkäsivät uhanalaisen lajin kaupallisen kalastuskiellon

EU-maiden kalastusministerit päättivät ankeriaan kalastuskiellon sijaan kolmen kuukauden rauhoitusajasta.

EU-maiden kalastusministerit päättivät ankeriaan kalastuskiellon sijaan kolmen kuukauden rauhoitusajasta. (Kuva Fotolia)

Kokemäenjoella tehdyissä tutkimuksissa saatiin pyydettyä ainoastaan yksi nuori ankerias.

KALASTUS EU-maiden kalastusministerit ovat tyrmänneet EU-komission esityksen ankeriaan suojelemiseksi. Komission esitys olisi läpi mennessään kieltänyt aikuisten ankeriaiden kaupallisen kalastuksen ja ollut iso edistysaskel äärimmäisen uhanalaisen lajin suojelussa. Ankeriaiden määrä on romahtanut viimeisten 30 vuoden aikana.

EU-maiden kalastusministerit päättivät ankeriaan kalastuskiellon sijaan kolmen kuukauden rauhoitusajasta. Jäsenmaat saavat itse päättää rauhoituksen tarkemmasta ajoituksesta syyskuun ja tammikuun välisenä aikana.

– Olemme todella pettyneitä jäsenmaiden haluttomuuteen suojella äärimmäisen uhanalaista ankeriasta. Kalastusneuvoston päätös kolmen kuukauden rauhoitusajasta on laiha kompromissi, joka ei tule auttamaan ankeriaskannan elvyttämisessä, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Suomen kanta ansaitsee kuitenkin kiitosta, vaikka toivottua vaikutusta siltä ei lopulta ollutkaan.

– Suomi puolusti komission esitystä ja olisi halunnut ulottaa kalastuskiellon koskemaan myös ankeriaan poikasia, Ovaska sanoo.

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on todennut, että kaikki ihmistoiminnasta johtuva ankeriaiden kuolleisuus pitää saada minimiin lajin pelastamiseksi. Ankeriaat ovat osassa EU:n jäsenvaltioita perinneruokaa. Ankeriaiden määrä on pudonnut Euroopassa vain muutamaan prosenttiin 1970-luvun määristä.

– Se, ettei ankeriaan kalastusta rajoiteta edes lopullisen sukupuuton uhan edessä, on järjenvastaista – kun ankerias kuolee sukupuuttoon, loppuu varmasti myös sen syöminen, Ovaska sanoo.

Ankeriaskannan romahdus näkyy selvästi myös Suomessa. Esimerkiksi Kokemäenjoella tehdyissä tutkimuksissa saatiin vuosina 2014 ja 2015 pyydettyä ainoastaan yksi nuori ankerias. Kokemäenjoki oli aikoinaan yksi maamme merkittävimmistä ankeriaiden elinalueista.

Kommentoi Facebookissa