Kiista kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajasta ratkesi – 0,8 prosenttiyksikön nosto sai voiton tiukassa äänestyksessä

Ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajasta nousi pitkä ja periaatteellinen kiista.

Ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajasta nousi pitkä ja periaatteelliseksi kasvanut kiista. (Kuva Fotolia)

Suuri valiokunta päätyi eduskunnan enemmistön kannalle, joten laki hyväksytään tai hylätään ensi viikolla.

ALKOHOLILAKI Uuden alkoholilain käsittelyssä saavutettiin tänään yksi välitavoite, kun eduskunta pääsi äänestämään eniten kiistaa aiheuttaneesta asiasta eli siitä, voidaanko kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajaksi nostaa hallituksen esityksen mukaisesti 5,5 vai pitääkö se olla 4,7, kuten eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta eilen esitti. Valiokunnan kolme jäsentä jätti mietintöön vastalauseensa.

Hallituksen esittämä 0,8 prosenttiyksikön nosto aiheuttaisi valiokunnan puheenjohtajan Tuula Haataisen mukaan asiantuntijoiden esittämiä merkittäviä terveyshaittoja. Vastakkaisen mielipiteen mukaan prosenttiyksikön nostolla ei olisi mainittavaa vaikutusta alkoholin kulutuksen määrään. Ravintoloissa tällä hetkellä 87 prosenttia asiakkaista valitsee kolmosoluen, vaikka nelosoluttakin on saatavana, kuten kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa Vierashuoneemme kolumnissaan.

Kansanedustajat saivat äänestää asiasta omatuntonsa mukaan ja etukäteiskyselyjen perusteella tilanne oli tasainen. Jos kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja nousisi, alkoholiveroa kiristetään noin 100 miljoonalla eurolla. Jos esitys kaatuisi, sinisten ja kokoomuksen kansanedustajat ovat luvanneet kaataa myös esitetyn alkoholiveron noston tarpeettomana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi samalle kannalle hallituksen esityksen kanssa sen sijaan siinä, että niin sanottu valmistustaparajoite poistetaan eli ruokakaupoissa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

Erikoisin tilanne on alkoholin etämyyntiä koskevassa kiistassa eli verkkokauppojen osalta. Esityksen lakitekstissä alkoholin etämyynti ei ole rangaistavaa, mutta lakitekstin perusteluiden mukaan siitä tulisi kuitenkin rangaista. Kysymys asiassa on pitkälti Alkon monopolista, kuten eduskunnassa eilen illalla myöhään käydystä keskustelusta ilmeni.

Eduskunnassa aamupäivällä klo 10 alkaneessa istunnossa äänestettiin ensin muutosesityksistä ja niiden vastaesityksistä, jolloin vaihtoehdot eivät rajoittuneet vain päälinjoihin. Asian sekavuudesta kertoo se, että äänestysten jälkeen useat kansanedustajat ilmoittivat äänestäneensä vahingossa väärin.

Lukuisten äänestysten jälkeen eduskunta päätti äänin 98–94 asettua prosenttirajan noston kannalle. Koska eduskunta oli eri mieltä kuin pohjaesityksenä ollut sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, asia siirtyi suuren valiokunnan käsiteltäväksi.

Suuri valiokunta kokoontui välittömästi ja laatii asiasta mietinnön. Hallituspuolueet olivat sopineet pysyvänsä yhdessä rintamassa nyt käydyn omatunnon mukaisen vapaan äänestyksen jälkeen.

Äänestys suuressa valiokunnassa oli myös tiukka, sillä se päätyi äänin 13–12 eduskunnan enemmistön kannalle alkoholiprosentin nostosta. Eduskunta päättää lopullisesti lain hyväksymisestä ensi viikon äänestyksessä, jolloin lain sisältöön ei enää tehdä muutoksia.

  • Edit 13.25: Lisätty suuren valiokunnan kanta

 

 

Kommentoi Facebookissa