Antti Litja menehtyi äkilliseen vakavaan sairauteen – näyttelijä muistetaan elokuvaklassikoista

Antti Litjan viimeiseksi elokuvarooliksi jäi Mielensäpahoittaja-elokuvassa, hän voitti parhaan miespääosan Jussi-palkinnon. (Kuva Solar Films/ Marek Sabogal)

Suosikkikomedioiden pääosissa loistanut Antti Litja sai Betoni-Jussin mittavasta elämäntyöstään.

NÄYTTELIJÄ Pitkän ja maineikkaan uran teatterilavalla sekä suomalaisissa elokuvissa tehnyt Antti Litja on kuollut. Läheiset ovat vahvistaneet STT:lle, että näyttelijä menehtyi äkilliseen vakavaan sairauteen hoitokodissa 84-vuotiaana viime yönä.

Antreassa 21. helmikuuta 1938 syntynyt Antti Litja muistetaan muun muassa Risto Jarvan ohjaamista 1970-luvun suosikkikomedioista Mies, joka ei osannut sanoa ei, Loma ja Jäniksen vuosi. Nuoremmalle yleisölle tutuin lienee aikoinaan vuoden katsotuin elokuva Mielensäpahoittaja, joka jäi hänen viimeiseksi elokuvaroolikseen ja toi Jussi-patsaan miespääosasta vuonna 2015. Aiemmin hän oli saanut Jussin vuonna 1976 elokuvasta Mies, joka ei osannut sanoa ei.

Antti Litja sai myös Betoni-Jussin elämäntyöstään sekä Pro-Finlandian. Mielensäpahoittaja-elokuvan ohjaaja Dome Karukoski on muistellut näyttelijälegendaa Instagram-tilillään.

”Hän oli epäilemättä yksi parhaista näyttelijöistä, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt ja tulen koskaan työskentelemään. Tuhansien tarinoiden mies.”

Litja sai vuonna 2014 aivoinfarktin, ja pitkittyneen kuntoutumisen johdosta hän päätti jättää näyttelemisen kaksi vuotta myöhemmin. Teatterilavalla hänet nähtiin lukuisissa rooleissa vuodesta 1963 lähtien sekä Tampereella että Helsingissä.

Lue myös: Näyttelijä Kirsti Wallasvaara on kuollut – klassikkoelokuvien tähti menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen

Kommentoi Facebookissa