Antti Rinne tapasi Angela Merkelin Berliinissä – vapinakohtaus ja vappusatanen veivät huomion

Pääministeri Antti Rinne on saanut selittää eläkeläisille lupaamansa vappusatasen kohtaloa.

Pääministeri Antti Rinne on saanut selittää eläkeläisille lupaamansa vappusatasen kohtaloa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitus korottaisi kansaneläkkeen täyttä määrää 31 eurolla ja takuueläkettä 50 eurolla kuukaudessa.

PÄÄMINISTERI Pääministeri Antti Rinteen ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisessa Berliinissä keskustelunaiheina oliivat Suomen EU-puheenjohtajuuskauden asiat. Erityisesti käsiteltiin uuden EU-komission roolia sekä oikeusvaltioperiaatetta.

– Tällä hetkellä Euroopassa on mustia pilviä demokratian ja sananvapauden yllä. Tämä tilanne täytyy korjata, ei eurooppalaisten pidä pitää joutua pelkäämään, mitä uskaltaa sanoa, Rinne sanoi.

Keskustelua käytiin myös EU:n monivuotisesta rahoituskehyksistä eli pitkän aikavälin budjetista. Rinne kiitti liittokansleri Merkeliä tämän vahvoista johdonmukaisista viesteistä.

– Ymmärrämme tarpeen vahvistaa EU:n globaalia roolia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vapaakaupan puolesta ja tämän sääntöperustaisen järjestyksen puolustajana, jolla on vahva transatlanttinen perusta, pääministeri Rinne totesi.

Tapaamisessa huomion keräsi kuitenkin Merkelin jälleen saama vapinakohtaus, jonka syytä ei ole ilmoitettu. Merkel vakuutti lehdistölle voivansa silti hyvin.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa korotettaisiin pieniä verorahoitteisia eläkkeitä. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Rinteen hallituksen ohjelmassa on päätetty käyttää 183 miljoonaa euroa vuodessa pienimpien eläkkeiden korottamiseen. Hallitusohjelman mukaan korotus kohdistuisi noin 1000 euron kuukausieläkkeeseen saakka. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan noin 609 000 eläkeläistä tulisi saamaan pienen korotuksen eläkkeeseensä.

Oppositio on kysellyt Antti Rinteen niin sanotun vappusatasen lupauksen lunastamisesta. Ennen vaaleja Rinne lupasi korottaa alle 1 400 euron eläkettä saavien eläkkeitä sadalla eurolla. Hallitus ei korotusta ole kuitenkaan kirjannut.

Tutkimusten mukaan vuonna 2014 eläkeläisistä 12,8 prosenttia oli pienituloisia. Naisilla pienituloisuusriski on miehiä suurempi. Heikointa toimeentulo oli nuorilla eli alle 55-vuotiailla eläkeläisillä. Vuonna 2014 heidän pienituloisuusriskinsä oli 34 prosenttia. Takuueläkkeen saajista noin 45 prosenttia on alle 55-vuotiaita työkyvyttömyyseläkkeen saajia.

Lue myös: Antti Rinne vakuutti Jean-Claude Junckerille – ”Haluamme tehdä yhteistyötä erityisesti ilmastoasioissa”

Kommentoi Facebookissa