Antti Rinne valittiin puhemieheksi – ”Käytöksen on oltava kohteliasta ja työn arvokkuuden mukaista”

Paula Risikko, Antti Rinne ja Juho Eerola johtavat eduskunnassa puhetta ainakin hallituksen muodostamiseen asti.

Paula Risikko, Antti Rinne ja Juho Eerola johtavat eduskunnassa puhetta ainakin hallituksen muodostamiseen asti. (Kuva Eduskunta)

Protestiääniäkin annettiin, tyhjää äänestettiin ja äänestyslippuja hylättiin.

EDUSKUNTA Eduskunnan täysistunnossa valittiin tänään puhemieheksi Antti Rinne (sd.), ensimmäiseksi varapuhemieheksi Juho Eerola (ps.) ja toiseksi varapuhemieheksi Paula Risikko (kok.). Puhemiesvaalissa Antti Rinne sai 187 ääntä, ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa Juho Eerola 172 ja toisen varapuhemiehen vaalissa Paula Risikko 178 ääntä.

Oikeustieteen kandidaatti Antti Rinne, 56, on ollut kansanedustajana vuodesta 2015. Rinne on toiminut valtiovarainministerinä vuosina 2014–2015. Hän on ollut Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2014 lähtien. Jos Rinteestä tulee pääministeri, valitaan uusi puhemiehistö.

– Asioista ei tässä salissa tarvitse olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista, Rinne totesi puheessaan.

Suljetussa lippuäänestyksessä puhemiesvaalissa äänen saivat myös Laura Huhtasaari, Antti Lindtman, Ville Skinnari ja Tytti Tuppurainen, lisäksi kolme kansanedustajaa äänesti tyhjää ja kaksi äänestyslappua hylättiin.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi kaksi ääntä saivat Markus Mustajärvi ja Paula Risikko, yhden äänen Teuvo Hakkarainen, Satu Hassi, Anna Kontula ja Peter Östman. Jopa 13 kansanedustajaa äänesti tyhjää, yksi ääni hylättiin. Toisen varapuhemiehen vaalissa Ilkka Kanerva sai neljä protestiääntä ja Timo Heinonen kaksi, yhden äänen keräsivät Pia Kauma, Anna Kontula ja Mia Laiho. Tyhjää äänesti kahdeksan, ja yksi äänestyslippu hylättiin.

Ensimmäinen varapuhemies, lähihoitaja ja yrittäjä Juho Eerola, 44, on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 alkaen. Toinen varapuhemies, terveystieteiden tohtori, Paula Risikko, 58, on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003, Risikko toimi myös puhemiehenä 2018–2019.

Valtiopäivät 2019 avataan torstaina 25. huhtikuuta.  Avajaisjuhlallisuudet alkavat kello 12 ekumeenisella valtiopäiväjumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa, jossa saarnaa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julistaa valtiopäivät avatuiksi Eduskuntatalossa noin klo 13.45 alkavassa juhlaistunnossa, joka on nähtävissä suorana verkkolähetyksenä.

Lue myös: Valta vaihtuu eduskunnassa – vanhojen kansanedustajien palkkioihin korotus

Kommentoi Facebookissa