Anttilan maitotilalla aloitettiin yhdellä lehmällä – ”Tarkka kirjanpito on pärjäämisen hopealanka”

Anne, Katri ja Kyösti liputtavat maatalousyhtymän nimiin. – Kun taustalla on laajan osaamisalueen lisäksi myös näkemystä, kokemusta ja kiinnostusta, niin eiköhän me yhdessä pärjätä, kolmikko iloitsee.

Anne, Katri ja Kyösti liputtavat maatalousyhtymän nimiin. – Kun taustalla on laajan osaamisalueen lisäksi myös näkemystä, kokemusta ja kiinnostusta, niin eiköhän me yhdessä pärjätä, kolmikko iloitsee. (Kuva Anne Anttila)

Maatalousyhtymä Anttilan kolmikko Kyösti, Katri ja Anne ovat tehneet lypsykarjatilallaan merkittäviä muutoksia.

MAATALOUS Jalasjärveläisellä Anttilan maitotilalla podetaan pienoista turnausväsymystä. Taustalla on lypsypihaton mittava laajennusprojekti, jonka on määrä valmistua kuluvan vuoden elokuuhun mennessä.

– Lypsyrobottikin on otettu jo käyttöön, joten loppusuoralla ollaan, isäntäperhe  iloitsee.

Katrin, Kyöstin ja heidän Anne-tyttärensä luotsaamalla Luopajärven tilalla uskotaan vahvasti maidontuotannon tulevaisuuteen.

– Aaltoliikettä riittää, mutta kun taustalla on tahtotila ja luottamus omiin vahvuuksiin, niin pärjäämisenkin suhteen ollaan aina paremmalla puolella.

Katri sanoo karjan jalostustyön olevan harrastuksista rakkaimman. – Jalostus on ikuisuusprojekti, mutta ajan myötä työ tuottaa hedelmää ja lopputulos näkyy maitokiloissa.
Katri sanoo karjan jalostustyön olevan harrastuksista rakkaimman. – Jalostus on ikuisuusprojekti, mutta ajan myötä työ tuottaa hedelmää ja lopputulos näkyy maitokiloissa. (Kuva Anne Anttila)

Yhdellä lehmällä alkuun

Katri ja piiriagrologina toiminut Kyösti ottivat isännän kotitilan nimiinsä vuonna 1991. Tällöin tilalla oli vain yksi lehmä ja vähän nuorkarjaa.

Suunnitelmat olivat kuitenkin selkeät; tilaa laajennetaan ja karjamäärää lisätään.

– Ensimmäiset kahdeksan vuotta kuljin vielä tilanpidon lisäksi neuvojana. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun vanha parsinavetta tuli tiensä päähän ja ryhdyimme suunnittelemaan uutta, jättäydyin täyspäiväiseksi isännäksi, Kyösti kertaa.

Alun alkaen Anttilan isäntäpari mietti yhteisnavettaa kahden muun tilan kanssa. Hanke kaatui kuitenkin vähäisiin investointitukiin.

– Järkevintä oli rakentaa oma navetta. Sen sijaan ruokinta hoidettiin 18 vuoden ajan kimpassa, yhteisillä koneilla ja yhteisvoimin.

Vuonna 2000 käyttöön otetun pihaton myötä Anttilan tilalla alkoi myös maidontuotannon suhteen uusi aikakausi. Lypsyasemalla varustetun pihaton myötä lypsävien määrää saatiin nostettua paristakymmenestä noin neljäänkymmeneen ja ajanmukainen toimintamalli lisäsi karjan hyvinvoinnin lisäksi myös maitokiloja.

Meijerimiehenä tunnettu Kyösti toimii tilanhoidon lisäksi myös lukuisissa luottamustehtävissä, kuten esimerkiksi Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtajana.
Meijerimiehenä tunnettu Kyösti toimii tilanhoidon lisäksi myös lukuisissa luottamustehtävissä, kuten esimerkiksi Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtajana. (Kuva Anne Anttila)

Maatalousyhtymä antaa pelivaraa

Vuoden 2018 alussa Anttilan tilalla oltiin jälleen uuden edessä, kun toiminnan ympärille perustettiin maatalousyhtymä. Tehokas ja asiansa osaava ykkösketju vahvistui Pro Agrian ruokintasuunnittelijana työskentelevällä Anne-tyttärellä.

– Tämä on turvallinen laskeutuminen kohti lopullista sukupolvenvaihdosta. Jos kaikki menee mallikkaasti, niin viiden vuoden sisällä tila olisi tarkoitus siirtää minun ja avopuolisoni Jarnon nimiin, agronomiksi kouluttautunut Anne suunnittelee toiveikkaana.

Myös Katri ja Kyösti ovat tyytyväisiä tyttärensä tekemään ratkaisuun.

– Maatalousyhtymä tuo toimintaan aivan uudenlaista sykettä. Annen mukaantulo oli lähtölaukaus myös navetan laajentamiselle. Uusi osa on rakennettu entisen kylkeen ja laajennuksen myötä lehmäpaikkoja saadaan yhteensä noin seitsemänkymmentä. Ja mikä hienointa; asemalypsy vaihtui robottiin, kolmikko kertaa tyytyväisenä.

Agronomiksi kouluttautunut Anne työskentelee tilanhoidon lisäksi myös Pro Agrian ruokintasuunnittelijana. – Tämä on hyvä ja toimiva yhtälö, sillä tiloilla kiertäminen pitää aistit kirkkaina ja on muutenkin hyvin opettavaista.
Agronomiksi kouluttautunut Anne työskentelee tilanhoidon lisäksi myös Pro Agrian ruokintasuunnittelijana. – Tämä on hyvä ja toimiva yhtälö, sillä tiloilla kiertäminen pitää aistit kirkkaina ja on muutenkin hyvin opettavaista. (Kuva Anne Anttila)

Aistit avoimina

Laajennuksen myötä tilan toiminnot saadaan nostettua isäntäkolmikon mukaan aivan uudelle tasolle.

– Investointi on ollut iso rutistus, mutta laajennuksen taustalla on kuitenkin eläinten hyvinvointi ja sen parantaminen. Tulevaisuus rakentuu vahvasti maidontuotannon ympärille, joten ketjun pellolta navettaan täytyy olla niin toimivuudeltaan kuin laadultaankin parasta mahdollista. Niinpä tämän saavuttamiseksi on pidettävä aistit avoinna ja pistettävä peliin kaikki mahdollinen tietotaito.

Asiantuntemuksen ja asenteen lisäksi Anttilan tilalla liputetaan myös hyvän talousjohtamisen puolesta.

– Nykypäivän maatalous vaatii monialaisuutta ja tulevaisuuden ennakointia. Suunnitelmallisuus ja tarkka kirjanpito ovat pärjäämisen hopealanka. Nyt jos koskaan täytyy ymmärtää, mihin pelimerkit riittävät ja mitä kannattaa tehdä ja mitä jättää tekemättä.

Lue myös: Roni saa tilanpitoon apua myös vanhemmiltaan – ”Pelkään velkaa, en työtä”

Kommentoi Facebookissa