Apinarokkoepidemian riski Euroopassa on pieni – Suomessa annettu noin 3 000 rokotusta

Riskiryhmiin kuuluville suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Ruotsissa todettiin tällä viikolla ensimmäinen Afrikan ulkopuolinen kehityslinja I:n aiheuttama sairaustapaus.

TERVEYS Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea.

ECDC julkaisi riskiarvionsa apinarokosta 16.8.2024. THL:n mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia. Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa sekä sen naapurimaissa on käynnissä maanosan toistaiseksi suurin apinarokkoepidemia. Varmistettuja ja epäiltyjä tapauksia on marraskuusta 2023 alkaen raportoitu yli 16 000 ja sairastuneista yli 500 arvioidaan kuolleen.

Apinarokkoepidemioita on esiintynyt alueella aiemminkin. Tartuntoja aiheuttavat apinarokkoviruksen kehityslinja I:n kaksi eri alatyyppiä, joiden tartuntatapa ja taudin luonne poikkeavat toisistaan. Apinarokko on zoonoosi eli eläimistä ihmisiin tarttuva tauti, ja tartuntoja tapahtuu myös ihmisten välillä. Tartunta vaatii tavallisesti hyvin läheisen kontaktin toiseen ihmiseen. Tauti paranee yleensä itsestään.

Apinarokkoviruksesta tunnetaan kaksi kehityslinjaa. Kehityslinja II:n aiheuttama epidemia alkoi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kesällä 2022. Virus levisi erityisesti miesten välisessä seksissä. Suomessa raportoitiin vuosina 2022–2023 yhteensä 43 tapausta ja kaikki tartunnat todettiin aikuisilla miehillä. Tänä vuonna tapauksia ei ole ollut.

– Suomessa torjuntatoimia on kohdistettu taudin riskiryhmiin, millä on onnistuttu vähentämään tapausten määrää, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.

Nyt käynnissä olevan epidemian aiheuttanut kehityslinjan I virus on synnyttänyt epidemioita Afrikassa ainakin 1970-luvulta alkaen. Tauti on tarttunut erityisesti, kun ihmiset ovat olleet kosketuksissa eläviin tai kuolleisiin villieläimiin, sekä perheenjäsenten kesken. Nyt kehityslinja I:n on todettu tarttuvan ensimmäistä kertaa myös seksin välityksellä.

Kehityslinja I:stä kiertää Keski-Afrikassa tällä hetkellä kahta eri alatyyppiä, Ia ja Ib. Alatyyppi Ib vaikuttaa sairastuttavan erityisesti aikuisia, alatyyppi Ia pääasiassa lapsia. Ruotsissa todettiin tällä viikolla ensimmäinen Afrikan ulkopuolinen kehityslinja I:n aiheuttama sairaustapaus. Tartunta on saatu Afrikan epidemia-alueella.

Apinarokkoa vastaan käytetään rokotetta, jota tarjotaan altistuneille, apinarokkoon sairastuneiden lähikontakteille sekä korkeassa tartuntariskissä oleville. Suomessa rokotukset aloitettiin syksyllä 2022. Vuonna 2022 annettiin noin 2 000 rokoteannosta ja 2023 noin 1 000.

Riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole sairastetun taudin tai kahden rokoteannoksen antamaa suojaa, suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä.

Riskiryhmien rokottaminen on tärkeää Euroopassa yhä kiertävän kehityslinja II:n aiheuttaman taudin vuoksi. Tämänhetkisen tiedon perusteella rokote todennäköisesti suojaa myös kehityslinja I:n aiheuttamalta taudilta.

Lue myös: Joka kymmenes suomalainen 10–12-vuotias poika käyttää ADHD-lääkkeitä – erityisesti loppuvuodesta syntyneet

Riskiryhmiin kuuluvat

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana.

HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Kommentoi Facebookissa