Ari Mennander kertoi oikeudessa Teemu Selänteen KHL-keskusteluista

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa syksyllä 2021 (Kuva: Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa syksyllä 2021. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Ari Mennander paljasti Teemu Selänteen neuvotelleen roolista KHL-Jokereiden keulakuvana 2015-2018.

JÄÄKIEKKO Teemu Selänteen ja Ari Mennanderin välinen oikeuskiista on tuonut uutta tietoa Selänteen takavuosien neuvotteluista KHL-Jokereiden keulahahmon roolista. Selänne neuvotteli KHL-Jokereista oligarkki Roman Rotenbergin kanssa vuoteen 2018 saakka, mutta ei IS:n sisäpiirilähteen mukaan lopulta uskaltanut lähteä projektiin mukaan.

IS:n lähteen mukaan Selänne kieltäytyi kuunneltuaan asiantuntijoita. Riski olisi ollut liian suuri. Jälkiviisaana hänen voi todeta tehneen oikean päätöksen.

Kyseessä oli projekti, jossa Hjallis Harkimo haluttiin syrjäyttää Jokereiden keulahahmon paikalta. Selänne oli Mennanderin oikeudelle antaman kertomuksen mukaan aloittanut neuvottelut Rotenbergin kanssa 8. toukokuuta 2015.

Mennander teki pitkään yhteistyötä Selänteen kanssa. Ystävykset riitautuivat lopulta raha-asioiden takia. Selänteen yhtiöt tuomittiin tällä viikolla käräjäoikeudessa korvaamaan Mennanderille 64 125 euroa, joskaan tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Selänne ja Harkimo ajautuivat erimielisyyksiin jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Heidän välinsä eivät ole sittemmin korjautuneet.

Nykyään perustamansa Liike Nyt -puolueen kansanedustajana toimiva Harkimo pääsi eroon Jokereista toukokuussa 2019. Silloin Jari Kurri nostettiin seuran keulakuvaksi ja uudeksi rahoittajaksi tuli nikkelimiljardööri Vladimir Potanin.

Jokerit vetäytyi KHL:stä viime helmikuussa, kun Venäjä aloitti raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa. Sen jälkeen Selänne ja Harkimo ovat omilla tahoillaan yrittäneet palauttaa Jokerit SM-liigaan.

Hanke, jossa Harkimo vaikutti taustalla, tiettävästi syrjäytti Selänteen Naurava Narri -hankkeen muutama viikko sitten. Päätöksen teki Jokerit ry. Sen jälkeen SM-liiga tiedotti, ettei uutta joukkuetta oteta mukaan sarjaan 2024, vaan nousu on mahdollista tehdä ainoastaan Mestiksen kautta.

Selänne on purkanut pettymystään suorin sanakääntein. Harkimo on taas kiistänyt olevansa missään tekemisissä toisen Jokerit-hankkeen kanssa, vaikka tästä on kiistattomia todisteita.

Selänne kiisti viime keväänä Twitterissä väitteet kaveeraamisesta Roman Rotenbergin kanssa. Selänne kuitenkin myönsi, että Rotenberg oli vuosien ajan yrittänyt saada häntä mukaan Jokereiden toimintaan.

Mennanderin oikeudelle antamien lausuntojen ja Ilta-Sanomien tietojen perusteella saa kyllä käsityksen, että Selänne harkitsi rooliaan Jokereissa vakavasti ja pitkään. Harkimoa juoniteltiin pitkään ulos, koska venäläiset eivät olleet häneen tyytyväisiä ja Selännettä ilmeisesti pidettiin parempana vaihtoehtona.

Harkimon seuraajan roolin lopulta hyväksynyt Kurri tuli mukaan kesällä 2018, kun Selänne oli lopettanut neuvottelut. Ukrainan sota ryvetti Kurrin julkisuuskuvan kertaheitolla.

Urheilutoimittajana ja vaikuttajana pitkän uran tehnyt Ari Mennander ajautui 2010-luvulla talousvaikeuksiin. Hänet tuomittiin kesällä 2020 puolentoistavuoden ehdolliseen vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeistä petoksista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK veti lähes täyden katsomon kauden avaukseensa

Kommentoi Facebookissa