Arkkitehtuurisuunnistusta ja kävelykierroksia – ovia avataan Helsingissä paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse

Ensimmäistä kertaa järjestettävä arkkitehtuurisuunnistus tarjoaa omatoimisen mahdollisuuden arkkitehtuurin kokemiseen.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä arkkitehtuurisuunnistus tarjoaa omatoimisen mahdollisuuden arkkitehtuurin kokemiseen. (Kuva Open House Helsinki)

Open House Helsinki järjestetään koronaturvallisesti ja kävelykierroksilla noudatetaan kokoontumisrajoituksia.

ARKKITEHTUURI Open House Helsinki on arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun keskittynyt tapahtuma, joka avaa ovia paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse. Ohjelma koostuu mielenkiintoisten arkkitehtuurikohteiden videoesittelyistä, arkkitehtuurisuunnistuksesta, kiehtoviin ulkotiloihin keskittyvistä kävelykierroksista sekä inspiroivista arkkitehtiklinikoista.

Digitaaliset ovet aukeavat muun muassa Eliel Saarisen suunnittelemaan Helsingin päärautatieaseman kellotorniin, Yrjö Kukkapuron ateljeehen ja Ylen linkkitorniin. Ohjatut kierrokset johdattelevat Töölössä, Vallillassa ja Puu-Käpylässä 1920-luvun Helsinkiin

Maisema-arkkitehtuurisesti mielenkiintoisia kohteita taas esitellään muun muassa Jätkäsaaressa ja Triplan alueella Pasilassa. Omatoimiselle Kallio-kierrokselle pääsee arkkitehti Inari Virkkalan toteuttamalla audiokierroksella, jossa ääniopasteen kautta tutustutaan Kallion asuintalojen julkisiin tiloihin.

Työväen asuinalueeksi rakennettuun ja aina erityisen Vallilaan tutustutaan Arkkitehtuurimuseon oppaan johdolla.
Työväen asuinalueeksi rakennettuun ja aina erityisen Vallilaan tutustutaan Arkkitehtuurimuseon oppaan johdolla. (Kuva Kristo Vedenoja)

Omatoimisen vaihtoehdon tarjoaa myös ensimmäistä kertaa järjestettävä arkkitehtuurisuunnistus. Etelä-Helsingin jugend-helmiä ja modernimpaa arkkitehtuuria sisällään pitävän suunnistusreitin voi kulkea koko viikonlopun ajan.

Kahdenkeskiseen konsultointiin yhdessä arkkitehdin kanssa on mahdollisuus osallistumalla viikonlopun aikana järjestettäviin arkkitehtiklinikoihin. Klinikoissa voi kysyä neuvoja arjen suunnitteluongelmiin suoraan arkkitehdeiltä.

Ohjelma järjestetään koronaturvallisesti ja ohjelma on pääasiassa digitaalista. Kävelykierroksilla noudatetaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.

– Tapahtuman järjestäminen tässä tilanteessa oli kuitenkin tärkeää. Tapahtumaa ei haluttu perua tai siirtää toiseen ajankohtaan, vaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan digitaalisesti ja rajoitusten puitteissa, kertoo tapahtuman tuottaja Moona Tikka.

Open House Helsinki järjestetään 7.–9.5. Videoesittelyt ovat katsottavissa koko tapahtuman ajan. Osa videoista on englanniksi ja osaan tulee englanninkielinen tekstitys.

Lue myös: Koronavuosi kasvatti kulttuurin ja tieteen kulutusta verkossa – vanhoja valokuvia katsottiin liki neljä miljoonaa kertaa

Kommentoi Facebookissa