Arvi Savolainen todella kovassa kunnossa – olympiamitalitoivo Tokiossa

Painija Arvi Savolainen on suomalaisen huippu-urheilun merkittävimpiä lupauksia

Painija Arvi Savolainen on suomalaisen huippu-urheilun merkittävimpiä lupauksia. (Kuva AOP)

Arvi Savolainen on paininut Suomelle olympiapaikan Tokion kisoihin. Tosin Savolaista itseään ei ole kisoihin vielä valittu.

PAINI Arvi Savolainen taisteli Suomelle Tokion olympiakisojen kreikkalais-roomalaisen painin maapaikan 97 kiloisten sarjaan Budapestissa järjestetystä Euroopan olympiakarsintaturnauksesta. Paikka varmistui lauantaina, kun Savolainen voitti välieräottelunsa.

Välierässä koettiin dramaattisia käänteitä. Savolainen oli jo tappiolla lukemin 1-5 italialaista Nikoloz Kakhelashvilia vastaan, kun hän repäisi lopussa neljän pisteen suorituksen takavyöheitolla. Pisteet olivat tasan 5-5, mutta Savolainen sai voiton isomman pistesuorituksensa turvin.

Savolainen otti todella kovan päänahan. Saavuttihan Kakhelashvili viime vuonna EM-hopeaa.

Suomella on varma olympiapaikka Tokion painien 97-kiloisten sarjaan, mutta Savolaisella ei. Elias Kuosmanen on Suomen painin toinen huippunimi tässä sarjassa.

Savolaisen näyttö olympiakarsinnoissa oli kuitenkin niin kova suoritus, että olympiapaikan pitäisi hänelle irrota. Jos näin ei käy, on Painiliiton ja olympiakomitean huippu-urheilujohtamisessa jotain todella pahasti vialla.

Kuosmanen todennäköisesti lähetetään toukokuussa karsimaan olympiapaikasta alle 130-kiloisten sarjaan. Hänellä on hyvä mahdollisuus saada kisapaikka sinne.

Savolainen on tällä hetkellä niin kovassa kunnossa, että hän on Tokiossa potentiaalinen mitaliehdokas. Sellaisia ei Suomella ole kesäolympialaisissa kovinkaan montaa. Savolaisen ja Kuosmasen kehitys osoittaa, että Painiliitossa on viime vuosina tehty asioita oikein.

Paini on Suomen olympiahistorian menestyksekkäimpiä lajeja ja Suomella on aina ollut edustusta painissa, kun Suomi on olympialaisiin osallistunut. Edellisistä suomalaisista painin olympiamitaleista on vierähtänyt kuitenkin kolme olympiadia. Viimeisin suomalainen painin olympiamitalisti Marko Yli-Hannuksela voitti pronssia Sydneyssä 2000 sekä hopeaa Ateenassa 2004.

Petra Olliin asetettiin isoja toiveita Rio de Janeiron olympialaisissa 2016. Hän kuitenkin alisuoritti niissä kisoissa pahasti. Olli oli Suomen harvoja mitalitoivoja myös Tokion kisoihin, mutta vuosi sitten hän päätti lopettaa uransa.

Tokion kisoja siirrettiin koronapandemian takia vuodella. Savolaisen mitalihaaveiden kannalta siirto saattoi olla onnenpotku, vaikka muuten koronapandemia on ollut monella alueella merkittävä katastrofi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tokion olympialaisiin valittiin lisää suomalaisia – mitaliodotukset matalalla

Kommentoi Facebookissa