Asiakkaita pilkanneita uimavalvojia jatkaa töissä – poliisi harkitsi asian tutkimista kunnianloukkauksena

Raahelaisten uimavalvojien kielenkäytöstä saivat osansa niin naiset, lapset, kuin kehitysvammaisetkin.

Raahelaisen uimahallin valvojien kielenkäytöstä saivat osansa niin naiset, lapset, kuin kehitysvammaisetkin. (Kuvituskuva Fotolia)

Raahelaisen uimahallin valvojien toiminnan paljasti työpaikkakiusaamisesta tehty tutkintapyyntö.

UIMAVALVOJAT Kuntokeidas Vesipekaksi nimetty Raahen uimahalli on ollut viime vuosina myrskyn silmässä. Kuohunta nousi julkisuuteen jo syksyn 2013 jälkeen, jolloin uimahallin työntekijä teki poliisille tutkintapyynnön työpaikkakiusaamisesta.

Työntekijä väitti joutuneensa kiusatuksi, kun hän puuttui työtovereittensa epäasialliseen käyttäytymiseen asiakkaita kohtaan. Kiusatuksi tulleen mukaan miespuoliset uimavalvojat nimittivät valvontakopista käsin hallin asiakkaita muun muassa paskaläjiksi ja norsuiksi.

Työtovereittensa käyttäytymiseen puuttunut henkilö nauhoitti uimavalvojien kopin keskustelua todistusaineistoksi.

– Tässä vaiheessa ei epäillä kunnianloukkauksen kohdistuneen uimahallin asiakkaisiin, mutta voi olla, että myöhemmin tutkitaan sitäkin, totesi tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hannu Mensonen tapauksesta raportoineelle sanomalehti Kalevalle.

Monivaiheinen poliisitutkinta eteni syyteharkintaan ja edelleen Ylivieska-Raahen käräjäoikeuteen. Syytteen mukaan moni Vesipekan työntekijöistä syyllistyi yhteen työntekijään kohdistuneeseen työpaikkakiusaamiseen.

Syyttäjä vaati vastaajille tuomiota pahoinpitelystä ja kunnianloukkauksesta. Lisäksi syyttäjä esitti esimiesten syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, koska he eivät puuttuneet kiusaamiseen.

Seksistisiä puheita myös lapsista

Kuluvan vuoden helmikuussa käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei uimavalvojien kopissa salaa nauhoitettuja keskusteluja saa käyttää oikeudessa todisteena. Kun tapaus laajeni salakuunteluksi, osapuolet sopivat asian syyskuussa 2017, eikä se päätynyt koskaan käräjille.

Uimavalvojien piikittelyn kohteeksi olivat joutuneet niin lapset, vanhukset kuin kehitysvammaisetkin. Kehitysvammaisia asiakkaita uimavalvojat nimittivät muun muassa kehareiksi, mongoloideiksi ja kuuteiksi.

Myös seksuaalinen vähemmistö saa osansa uimavalvojien keskusteluissa. Pöyristyttävimmät törkeydet kohdistuivat kuitenkin koulutyttöihin ja naisiin. Keskusteluista paljastuu muun muassa se, että miesvalvojat puhuivat seksistiseen sävyyn jopa alaikäisistä pikkutytöistä.

Hyvä perse oli sillä yhellä.

– Lapsella?

– Joo.

Raju sävy sai jatkoa naisten kohdalla. Pöytäkirjoista ilmenee myös se, että uimahallin valvomon pöydälle oli aseteltu nukkeja ja muovailuvahasta tehtyjä hahmoja sellaisiin asentoihin, joissa naisnukke harjoittaa suuseksiä miesnuken kanssa.

Toimitusjohtaja ei vastaa

Uimavalvojien puheet paljastuivat julkiseksi tulleesta esitutkintamateriaalista. Poliisikuulusteluissa uimavalvojat myöntävät ylilyönnit, mutta perustelevat sanavalintojaan muun muassa vertaistuellisella terapialla sekä huumorilla. Karua luettavaa sisältävästä yhteenvedosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Alueella laajasti tiedettyyn työpaikkakiusaamistapaukseen liittyvät puheet järkyttivät erityisesti lasten vanhempia. He ovat jopa vaatineet törkeään kielenkäyttöön syyllistyneiden erottamista työhön sopimattomina. Viimeisten tietojen mukaan valvojia jatkaa toimessaan, ja Iltalehden mukaan heistä puhuu koko kaupunki.

Kuntokeidas Vesipekka kuuluu Raahen kaupungin pääosin omistamalle Raahen Seudun Uimahallisäätiölle. Kiusaamistapauksen tultua julkisuuteen Vesipekan laajennus ja remonttihanke sai vielä vuonna 2014 Opetusministeriön liikuntapaikkarakentamisen myöntämän maan suurimman avustuksen, joka oli 1,2 miljoonaa euroa.

Päivän Lehti halusi tiedustella kuinka asiakkaisiin kohdistuvaa käyttäytymistä on käsitelty työyhteisössä, onko työntekijöitä ohjeistettu tai koulutettu millään tavalla, tai aiheuttiko tapahtunut henkilöstömuutoksia. Emme lukuisista yhteydenotoista ja soittopyynnöistä huolimatta onnistuneet tavoittamaan hallin vs. toimitusjohtaja Veikko Kuurnetta.

Kommentoi Facebookissa