Astmalääkityksen lopettaminen ei ole ilmastoteko – se johtaa pahimmillaan hoitojaksoihin sairaalassa

Maailmanlaajuisesti jopa yli 300 miljoonaa ihmistä kärsii astmasta.

Maailmanlaajuisesti jopa yli 300 miljoonaa ihmistä kärsii astmasta. (Kuva Fotolia)

Inhalaattorityypin voi kuitenkin vaihtaa vähäpäästöisempään ja lääkepakkauksen hävittää asianmukaisella tavalla.

TERVEYS Astmainhalaattorit sisältävät ympäristöä kuormittavia aineita kuten muovia. Astmalääkkeiden hiilijalanjälki vaihtelee puolestaan sen mukaan, onko kyseessä jauhe- vai suihkepohjainen annosinhalaattori.

Suihkeena annosteltavat inhalaattorit sisältävät ponnekaasuja, jotka kuormittavat ympäristöä. Lisäksi merkittävää eroa on myös eri suihkeinhalaattoreiden hiilijalanjäljissä.

Lääkityksen lopettaminen ei kuitenkaan ole ilmastoteko, sillä se johtaa astman hoitotasapainon heikentymiseen ja pahimmillaan sairaalahoitojaksoihin. Lopettamisen seuraukset voivat johtaa suurempaan hiilijalanjälkeen kuin lääkkeen säännöllinen käyttö.

– Astmaa sairastavan kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa mahdollisuus vaihtaa inhalaattorityyppiä jauhemaiseksi, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.

– Lääkitystä ei pidä lopettaa omatoimisesti, hän korostaa.

Inhalaattorityypin valintaan vaikuttaa sairastavan kyky koordinoida kädenliikkeitään ja sisäänhengitystään. Jos sisäänhengityksen voima on huono, ponnekaasua tarvitaan kuljettamaan lääke keuhkoihin asti. Tämä vaatii käyttäjältä kykyä synkronoida hengitys suihkeannoksen oikea-aikaisen vapauttamisen kanssa. Mikäli synkronointi ei onnistu, voidaan käyttää tilajatketta. Lääkäri ja hoitaja voivat tarkistaa lääkkeenottotekniikan ja arvioida tilajatkeen tarpeen.

Inhalaattorityypin vaihto vähäpäästöisempään on astmaa sairastavan ilmastoteko, jonka vaikutus vertautuu lihaa sisältävän ruokavalion muuttamiseen kasvissyönniksi.

Tärkeää on muistaa lääkkeiden asianmukainen hävitys. Lääkettä sisältävät inhalaattorit palautetaan apteekkiin, joista ne keskitetysti päätyvät Riihimäelle Fortum Recyclingin lääkejätteiden korkeapolttoprosessiin. Kuntien ja kaupunkien ympäristöpalvelut neuvovat lääkepakkausten hävittämisestä.

Jos aerosolisäiliö on tyhjä, metalliosan voi viedä metallinkeräykseen ja muoviosan laittaa kiinteistön sekajäteastiaan tai maksulliseen muovinkeräyspisteeseen.

Lue myös: Säännöllinen kuntoilu vähentää astmalääkityksen tarvetta – hengästyttävää liikuntaa ei kannata välttää

Kommentoi Facebookissa