AstraZenecan ikäraja pysyy ennallaan – jatkossa myös 65-69-vuotiaat voivat valita minkä rokotteen ottavat

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Ensimmäisellä kerralla Astra Zenecan rokotetta saaneet 65-vuotiaat saavat ensisijaisesti myös toisella kerralla samaa rokotetta.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos linjaa, että jatkossa myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin toivoo. Ikääntyneet eli 70 vuotta täyttäneet ovat saaneet enimmäkseen mRNA-rokotteita, joita ovat muun muassa Pfizer-Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Nyt useimmissa kunnissa on annettu 65–69-vuotiaille AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta, jonka käyttö on Suomessa rajattu 65 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Suomen 65–69-vuotiaasta väestöstä hieman yli puolet on tällä hetkellä saanut koronarokotuksen.

– Erityisesti mRNA-rokotteiden saatavuus on parantunut ja paranee edelleen tulevien viikkojen aikana. 65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat halutessaan saada mRNA-rokotteen noin viikosta 18 eli toukokuun alusta lähtien. Siinä vaiheessa valtaosa ikääntyneistä ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä on saanut rokotuksen. Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua mRNA-rokotteiden saatavuuden vuoksi hieman myöhemmin, toteaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Juttuvinkki: Hyviä uutisia – Biontech-Pfizerin koronarokotetoimitukset aikaistuvat myös Suomeen

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla samaa rokotetta. Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mRNA-rokotetta.

– Tässä epidemiatilanteessa ja rokotusten edetessä hyvin kaikilla on mahdollisuus saada rokotus kohtuullisen nopeasti. Alentamalla ikärajaa emme saavuttaisi sellaisia terveyshyötyjä, että ikärajan alentaminen olisi suositeltavaa, kun huomioidaan myös rokotteen mahdollisesti aiheuttamien harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuus. Tämä koskee myös tilanteita, joissa alle 65-vuotias rokotettava haluaisi itse ottaa rokotteen, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

AstraZenecan koronarokotteen saaneilla on havaittu Suomessa ja muualla Euroopassa harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden yleisyyttä eri ikäryhmissä ei tarkkaan tiedetä. Valtaosa näistä häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla.

Rokotevalmisteen käytölle Suomen koronarokotusohjelmassa on asetettu 65 vuoden alaikäraja, sillä tästä iästä lähtien vakavan koronavirustaudin ja tautiin menehtymisen riski kasvaa merkittävästi. Myös Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suosittelee ikärajan säilyttämistä.

Lue myös: Saatavilla olevat kotitestit eivät korvaa terveydenhuollon koronatestiä – ei kerro luotettavasti koronatartunnasta

Kommentoi Facebookissa