Aurinkoa ja hellettä on edelleen luvassa ennen sateita – rikkoutuuko jälleen uusia ennätyksiä?

Lämmin sää saa jo tuometkin kukkimaan, tunnelmoi Ilmatieteen laitoskin kevätkesän helteillä.

Lämmin sää saa jo tuometkin kukkimaan, tunnelmoi Ilmatieteen laitoskin kevätkesän ennätyshelteillä. (Kuva Fotolia)

Ilmatieteen laitos vahvistaa, että eilen oli kevätkesän lämpimin päivä.

SÄÄTILA Kevätkesän ensimmäinen lämpöaalto saapui Suomeen reilu viikko sitten, ja lämpimät säät jatkuvat vielä viikonvaihteeseen asti. Ainakin jos uskomme Ilmatieteen laitosta sekä Päivän Lehden suosittua sääprofeettaa, Yrjö Niemistä Kauhajoelta.

Ja miksi emme uskoisi, sillä ainakin Yrjön ennustukset ovat tähän mennessä osuneet kohdalleen. Äitienpäivä oli lämpimin sitten vuoden 1960, vahvistaa Ilmatieteen laitos, kun helleraja rikkoutui.

Eilen mitattiin myös ennätyksellinen lämpötilan vuorokausivaihtelu toukokuussa. Lappeenrannan Konnunsuolla lämpötila oli kohonnut päivän mittaan 27,9 astetta. Aamuyöllä lämpötila oli yhdessä asteessa, ja se nousi päivällä aina 28,9 asteeseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Illalla Ilmatieteen laitos saattoi ilmoittaa Twitterissä toistaiseksi lämpimimmästä päivästä Suomessa:

”Kevätkesän tähän mennessä korkein lämpötila, 29,1 astetta, mitattiin tänään (14.5.) Turussa ja Heinolassa. Lämmin sää saa jo tuometkin kukkimaan… ”

Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu Ilmatieteen laitoksen aamun ennusteen mukaan suuressa osassa maata. Tiistai-iltaan asti koko maassa on edelleen odotettavissa selkeää tai verrattain selkeää ja poutaa. Lapissa on paikoin pilvisempää ja yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Päivän ylin lämpötila on 23 ja 29 asteen välillä, Keski- ja Pohjois-Lapissa 15 lämpöasteesta 22 asteeseen.

Kolmenkymmenen lämpöasteen lukemia hätyytellään erityisesti Kaakkois-Suomessa, mutta helteet jatkuvat ainakin eteläisessä osassa maata. Viikon loppupuolella alkaa taas epävakaisempi jakso sadekuuroineen.

Lue myös: Sääprofeetta lupaa: ”Juhannusmakkarat grillataan helteessä – muuten kesä kuljetaan kumisaappaissa”

Kommentoi Facebookissa