Autobingossa torvet törähtelevät ja voitot maksetaan käteisenä – ”Raha saa kansan liikkeelle”

– Yli puolet bingokansasta tulee Suomen puolelta, jossa voitot jaetaan yleensä tavarana tai ostokortteina, bingoemäntä Jaana Viitanen tietää kertoa.

– Yli puolet bingokansasta tulee Suomen puolelta, jossa voitot jaetaan yleensä tavarana tai ostokortteina, bingoemäntä Jaana Viitanen tietää kertoa. (Kuva Anne Anttila)

Haaparannan kuuluisa autobingo on hieman erilainen Suomi-Ruotsi -maaottelu.

AUTOBINGO On kesäinen sunnuntai-iltapäivä, kun Tornio-Haaparanta -välisellä tieosuudella käy poikkeuksellinen kuhina. Hitaasti lipuva autojono ohittaa näkymättömän tullin ja kaartaa nätissä saattueessa kohti Haaparannan keskustassa sijaitsevaa ranta-aukiota.

Kaikilla on yhteinen päämäärä; Haaparannan kuuluisa autobingo, jossa pelataan vain ja ainoastaan käteisestä rahasta. Hyvät rahapalkinnot houkuttelevat pelaajia satojen kilometrien päästä.

Yli 30 vuotta bingoemäntänä toiminut Jaana Viitanen sanoo kesäsunnuntaisin pelattavan autobingon olevan suurta kansanhuvia.

– Parhaimmillaan rantakentällä on lähes tuhat autoa ja makkarakojun edessä 50 metrin jono. Pelivihkoja myydään keskimäärin 650 ja voittoja jaetaan pelikertaa kohden parhaimmillaan lähes 40 000 kruunua. Ei kahvipaketilla saisi tällaista tungosta aikaiseksi, bingoemäntä luonnehtii naureskellen.

Rahalla on ihmeellinen voima, sillä Torniojoen varressa sijaitseva bingoalue täyttyy hetkessä kahden eri maan kilvillä varustetuista menopeleistä. Luonnollisesti ruotsalaiset valtaavat isännän oikeudella eturivin, joten joen toisen puolen vierailijat saavat tälläkin kertaa hakea paikkansa takakatsomon puolelta.

Haaparannan kuuluisaa autobingoa on pelattu jo 1980-luvulta lähtien. Parhaimmillaan kesäsunnuntain turnaukseen osallistuu lähes tuhat autokuntaa.
Haaparannan kuuluisaa autobingoa on pelattu jo 1980-luvulta lähtien. Parhaimmillaan kesäsunnuntain turnaukseen osallistuu lähes tuhat autokuntaa. (Kuva Anne Anttila)

Nopeat syövät hitaat

Tällä kertaa eräs rohkea eläkeläismummo sekoittaa kuitenkin totuttuja tapoja, sillä kahden farmari-Volvon välistä löytyy metrin mittainen Micra. Takana seisova saabisti kiroilee näkemäänsä. Micra-mummo on ilmestynyt ilmiselvästi tyhjästä ja vienyt hänen paikkansa.

– Nopeat syövät hitaat ja tässä lajissa on pistettävä kaikki peliin. Minulla on myös huono näkö ja vielä huonompi kuulo, joten pelipaikka on valittava vallitsevien olosuhteiden mukaan, mummo huikkaa ja kaivaa käsilaukustaan monet karkelot nähneen pelitussin sekä voipaperiin käärityt eväsleivät.

Ainoksi esittäytyvät Micra-mummo ei ole ensimmäistä kertaa pelikentällä. Tottuneesti hän teippaa ostamansa pelilaput ratin kylkeen, heittää kojelaudan päälle tupakka-askin ja aukaisee puolivalmiiksi limukkapullon. Muna-anjovisleivät hän asettaa nätisti etupenkille, varjoon, mutta sopivasti käden ulottuville.

– Syömiset ja juomiset hoidetaan yleensä taukojen aikana, mutta jännitys lyö joskus ikävän piikin verensokereihin. Kaikkeen on pyrittävä varautumaan, sillä yksikin ohimennyt numero voi maksaa makean voiton, Micra-mummo tietää ja manaa samalla vinkuvaa kuulolaitettaan.

– Tämäkin vielä! Ei tähän nykyajan tekniikkaan voi luottaa. Onkohan tässä patterit lopussa vai ottaakohan se tuon rätinän tuolta edessä olevasta kaiuttimesta? Pakko löytää syy ennen pelin alkua. Muuten jää suolarahat saamatta, nestoripelaaja sanoo ja kiiruhtaa selvittämään ongelmaansa.

Autobingon voitot jaetaan käteisenä rahana ja tämä houkuttaa paikalle myös paljon nuoria.
Autobingon voitot jaetaan käteisenä rahana ja tämä houkuttaa paikalle myös paljon nuoria. (Kuva Anne Anttila)

Nakkipalkalla torvensoittaja

Autobingon järjestäjinä toimii edelleen Haaparannan painiseura. Bingoisäntä Bengt Olof Innolan mukaan kisakalenteri pitää sisällään 15 bingoa ja tapahtuma pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin.

– Kesäkuun alusta syyskuun loppuun mennään puoliravia, joten ilman voimakasta talkoohenkeä ulkoilmabingo olisi jäänyt lähtökuoppiinsa. Yli 30 vuotta ovat pallot kuitenkin pyörineet ja vuodesta toiseen riittää myös pelaajia. Välillä vain sukupolvi on vaihtunut, vaikka joukosta löytyy toki vielä muutamia bingosenioreitakin, bingoisäntä iloitsee.

Yksi uskollisimmista autobingoon osallistujista on haaparantalainen Ritva.

– Vuodesta -96 lähtien olen pyhittänyt kaikki kesäsunnuntait bingolle. Yhtään kertaa ei ole jäänyt väliin, ei edes sään takia. Järjestän jopa kyläreissuni siten, että ehdin varmasti pelaamaan, Ritva-rouva paljastaa naureskellen.

Ritva kuuluu niihin muutamiin autottomiin pelaajiin, joille on osoitettu pelipaikka järjestäjien puolelta.

– Alkuperäisen idean säilyttämiseksi myös me autottomat pelaamme autosta käsin. Aikaisemmin meillä oli käytössä pienoisbussi, vakiopaikat ja vakinainen torvensoittaja. Mutta äänitorven soittajan siirryttyä taivaallisille bingokentille, päädyimme kiertämään autosta toiseen. Kiertolaisena pelaaminen on oikeastaan mukavaa vaihtelua. Kun autot vaihtuvat, muuttuvat usein myös pelitoverit.

Siellä missä tapahtuu, siellä on myös nakkikoju. Vaikka valtaosalla bingokansasta on mukanaan omat eväät, niin illan aikana myydään kuitenkin lähemmäs 200 makkaraa.
Siellä missä tapahtuu, siellä on myös nakkikoju. Vaikka valtaosalla bingokansasta on mukanaan omat eväät, niin illan aikana myydään kuitenkin lähemmäs 200 makkaraa. (Kuva Anne Anttila)

Bingorakkautta

Viisi minuuttia ennen bingon alkua alkaa alueella laulaa tasainen äänitorvien kuoro. Jokainen testaa autonsa ”töötin”, sillä ilman sitä ja sen toimivuutta on turha lähteä pelaamaan.

Bingo nimittäin ilmoitetaan äänitorvea painamalla. Haaparannan autobingossa on kuitenkin tapana auttaa myös hädässä olevaa.

– Minulla oli kerran äänitorvi jumissa. Niinpä sovin vieressäni olevan naisautoilijan kanssa, että maksan pikkusiivun voitostani, jos hän tööttää tarvittaessa minunkin bingoni. Homma toimi moitteettomasti ja jopa niin hienosti, että seuraavana kesänä töräyttelimme jo samasta autosta. Romanssihan siitä syntyi, Sigmund Persson tunnustaa naureskellen.

Yhteistyö- ja avunantosopimus toimii myös samassa autossa istuvien pelaajien kesken. Tänne tullaan viihtymään ja nauttimaan, joten eväiden lisäksi myös voitot jaetaan tasapuolisesti.

– Näin säilyy sopu ja samalla myös tulopuoli saadaan maksimoitua, Ylitorniosta matkanneet bingokaverukset luonnehtivat hymyillen.

”Vain auto vaihtuu välillä”

Ensimmäisen numeron kajahdettua kovaäänisistä kentälle syntyy täydellinen hiljaisuus. Autoista ei kuulu hiiskahdustakaan. Vain tussien tasainen suhina rikkoo jännityksen sekaisen tunnelman ja viestii sen, että seuraavat kolme tuntia pyhitetään pelaamiselle.

Ulkopuolella tassuttelevien uteliaisuus ja ääneen lausutut kommentit saavat osakseen vain vihaisia katseita. Siirryn siis pelin ajaksi takavasemmalle ja olen hiljaa. Täysin ääneti.

– Autobingossa käyvät kesästä toiseen samat kasvot. Vain auto vaihtuu välillä. Pelaaminen on monelle elämää suurempi asia, joten ulkopuolisia häiriötekijöitä ei katsota hyvällä. Kerran eräs äänekäs ohikulkija sai omenan päähänsä, vaikka lähimmät omenapuut kasvavat kilometrien päässä, toimitsija Pentti Luokkala varoittelee.

Autobingoilu on suurta kansanhuvia ja tottuneimmat pelaajat ehtivät huutojen välissä jopa kutoa.
Autobingoilu on suurta kansanhuvia ja tottuneimmat pelaajat ehtivät huutojen välissä jopa kutoa. (Kuva Anne Anttila)

Vaikka bingokansan keski-ikä on kepeästi yli keski-iän, niin joukkoon mahtuu aina myös muutama autokunta nuorukaisia. Simolaiset kaverukset, Joonas, Harri ja Niko kehuvat autobingoa hyväksi vaihteluksi netin ääressä istumiselle.

– Houkuttimina toimivat aurinko, kaverit ja raha. Voitot luonnollisesti jaetaan ja jos pottia ei ole jaettavaksi, pistetään rahat yhteiseen kassaan seuraavaa kertaa varten. Autobingolla on sellainen vetovoima, joka saa peräkamarin pojatkin liikkeelle, kaverukset veistelevät hyväntuulisena.

Tosielämän hannuhanhet

Bingossa voi joko voittaa tai hävitä ja hyvää tuuriakin on kahdenlaista; hyvää tai erittäin hyvää. Haaparannan autobingossa voidaan jälleen todistaa, että muutamissa autokunnissa istuu todellisia ”hannuhanhia”.

Parhaimmillaan erään suomikilvillä varustetun ”pikkukissan” torvi naukuu kaksi kertaa peräkkäin ja kolmas bingo napsahtaa naapuriin.

– Nämä ovat hyvin tuttuja tapauksia, mutta löytyy täältä eräs todellinen onnenpekkakin. Muutama kesä sitten vaatimaton mersumies tyyttäsi 15 000 kruunua ja muutama sunnuntai myöhemmin saman penkin taakse pamahti kymppitonni, toimitsija Luokkala paljastaa.

Reilun kolmen tunnin aikana autobingoa pyörittävä painiseura jakaa ulos lähes 40 000 kruunua eli noin 3700 euroa ja parhaimpina pyhinä voittoja on juoksutettuja yli 60 000 kruunun edestä.

– Raha saa kansan liikkeelle ja se on meidän etumme. Yli puolet bingokansasta tulee Suomen puolelta, jossa voitot jaetaan yleensä tavarana tai ostokortteina, bingoemäntä Jaana Viitanen tietää kertoa.

Lue myös: Lottovoittajien kylä jahtaa uutta pääpottia – ”Edellisellä joku osti auton ja toinen uudet hampaat”

Kommentoi Facebookissa