Axl Smithin salakatselujutun uusi seuraus – nyt myös käräjätuomari saa syytteen

Tapauksessa oli kyse Helsingin käräjäoikeudessa käsitellystä laajasta salakatselua koskeneesta rikosasiasta.

Tapauksessa oli kyse Helsingin käräjäoikeudessa käsitellystä laajasta salakatselua koskeneesta rikosasiasta. (Kuva AOP)

Käräjätuomari joutuu syytteeseen tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

VIRKASALAISUUS Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on päättänyt syytteen nostamisesta Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomaria vastaan tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Käräjätuomarin epäillään syyllistyneen rikokseen, kun hän huolimattomuuttaan päätti toimittaa tiedotusvälineille tuomion kappaleen, johon sisältyi salassa pidettäviä uhrina olleiden asianomistajien nimiä.

Tapauksessa oli kyse Helsingin käräjäoikeudessa käsitellystä laajasta salakatselua koskeneesta rikosasiasta, jonka tuomiota useat toimittajat olivat etukäteen pyytäneet. Tuomio annettiin helmikuussa 2017.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi suurta julkisuutta saaneessa oikeudenkäynnissä juontajana ja artistina tunnetuksi tulleen Axl Smithin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Smith syyllistyi salakatseluun, kun hän kuvasi salaa seksikumppaneitaan heidän tietämättään liki kahden vuoden ajan. Hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Käräjätuomarin menettely tuli apulaisoikeuskanslerin arvioitavaksi, kun poliisi ilmoitti asiasta tehdystä rikosilmoituksesta. Perustuslain mukaan syytteen nostamisesta tuomaria vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa päättää oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies. Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin syytteen nostamiseksi.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu ja muut asiakirjat ovat toistaiseksi salassa pidettäviä. Asian julkisuudesta päätetään tuomioistuinkäsittelyn alkaessa.

Lue myös: Axl Smithin salakuvausjutun seuraus – Kasmir menettää tuhansia euroja kuukaudessa

Kommentoi Facebookissa