Ay-liikkeen hallitsema vuokratalojätti lähtee pörssiin – omistusta ja osakkeita myydään miljoonilla

Teollisuusliiton kovapalkkainen puheenjohtaja Riku Aalto on myös Kojamon hallituksen puheenjohtaja.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on myös Kojamon hallituksen puheenjohtaja. (Kuva AOP)

Kojamo suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq Helsingin päälistalle.

TALOUS Kojamo Oyj suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle. Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Yhtiön kiinteistöportfolio muodostuu 35 697 vuokra-asunnosta, joiden käypä arvo on noin 4,9 miljardia euroa.

Vuonna 1969 Kojamo tunnettiin nimellä Valtakunnallinen vuokra-osuuskunta eli VVO. Sen perustajina olivat Helsingin asuntokeskuskunta Haka, eri ammattijärjestöt ja osuuskauppaliike. Suuret ikäluokat muuttivat maalta kaupunkiin ja osuuskunnan tarkoitus oli helpottaa vallitsevaa asuntopulaa.

Toiminta on vuosien varrella kuitenkin muuttunut puhtaaksi bisnekseksi. Kojamolla on kaksi liiketoimintasegmenttiä, Lumo ja VVO. Lumo-segmenttiin kuuluu 34 468 asuntoa ja VVO-segmenttiin 1 229 asuntoa. Lumo tarjoaa kaupallisia asumisen palveluja, ei-kaupallinen VVO-segmentti sisältää ne vuokra-asunnot, joihin kohdistuvat arava- tai korkotukilainsäädäntöön liittyvät vuokran tasoa koskevat rajoitukset päättyvät vuoden 2019 jälkeen.

Kojamon kaksi suurinta omistajaa nykyisin ovat Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 18,08 prosentin ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 16,98 prosentin osuuksilla, yhdessä niillä on noin 35 prosentin omistus. Suurimman omistajaryhmän muodostavat kuitenkin ammattiliitot, joiden omistus on lähes 60 prosenttia.

Teollisuusliiton osuus on 16,17 prosenttia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n 8,73 prosenttia, Rakennusliiton 8,31 prosenttia, Palvelualojen ammattiliitto PAM:n 7,49 prosenttia, Ammattiliitto Pron 7,49 prosenttia, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n 7,46 prosenttia, Tehyn 1,39 prosenttia ja Sähköalojen ammattiliiton 1,18 prosenttia.

Listautumisannin odotetaan sisältävän uusien osakkeiden listautumisannin yhtiön toimesta sekä olemassa olevien osakkeiden osakemyynnin pääosin kahdeksan suurimman osakkeenomistajan toimesta. Päämyyjät pysyisivät merkittävinä osakkeenomistajina listautumisen jälkeen. Laskemalla liikkeelle uusia osakkeita yhtiö pyrkii suunnitellussa listautumisannissa keräämään noin 150 miljoonan euron bruttovarat.

Kojamon osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa 25.5.2018 pidettävälle ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että yhtiökokous valitsee vuoden 2019 varsinaiseen yhtiökokoukseen päättyvälle toimikaudelle Anne Leskelän ja Minna Metsälän uusiksi hallituksen jäseniksi.

Yhtiön hallituksen nykyisistä jäsenistä ay-taustaiset Ann Selin, Olli Luukkainen ja Jorma Malinen ovat ilmoittaneet eroavansa. Kojamon hallituksen jäseniä olisivat Riku Aalto, Matti Harjuniemi, Anne Leskelä, Minna Metsälä, Mikko Mursula, Reima Rytsölä ja Jan-Erik Saarinen, kun kaupankäynti yhtiön osakkeilla Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla alkaa.

Yhtiön historian aikana kritiikkiä on ehtinyt herättää, kun vuonna 2012 ilmeni silloisen VVO:n käyttäneen hyväksi niin sanottua tasausjärjestelmää ja perineen valtion korkotuetusta kohteesta suurempaa vuokraa, kuin mitä se oli ilmoittanut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lle.

Kuluttajaliiton tutkimuksessa vuonna 2016 puolestaan selvisi, että joissakin tapauksissa korkotuetun kohteen vuokrahinta oli jopa kalliimpi kuin samankaltaisen vapaarahoitteisen asunnon.

VVO pystyi myös kovien vuokrien ja valtion asuntotukien avulla maksamaan vuonna 2016 ennätykselliset yli 100 miljoonan euron osingot omistajilleen. Yhtiö oli samana vuonna toiseksi suurin Kelan asumistukea saanut vuokranantaja. VVO-yhtymä Oyj:stä tuli 27.3.2017 Kojamo Oyj.

Goldman Sachs International, J.P. Morgan Securities plc ja Nordea Bank AB toimisivat toteutuessaan suunnitellun listautumisannin pääjärjestäjinä. Markkinaolosuhteista riippuen suunnitellun listautumisen odotetaan toteutuvan vuoden 2018 toisen neljänneksen aikana.

Lue myös: Ammattiliitot hallitsevat pörssiyhtiöksi tähtäävää vuokratalojättiä – kiinteistöjen arvo jopa 4,7 miljardia

Kommentoi Facebookissa