Beirutin sataman räjähdys aiheutti valtavaa tuhoa – tuhansia loukkaantuneita sairaalassa

Palomiehet sammuttavat Beirutin satamassa tapahtuneen räjähdyksen aiheuttamia raunioita.

Palomiehet sammuttavat Beirutin satamassa tapahtuneen räjähdyksen aiheuttamia raunioita. (Kuva AOP)

Viimeisten tietojen mukaan satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia.

RÄJÄHDYS Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa koettiin kaksi peräkkäistä suurta räjähdystä tiistaina illalla. Suuren osan satamasta tuhonneen räjähdyksen vaikutukset tuntuivat kymmenien kilometrien päässä ja uutistoimistojen mukaan sitä voidaan verrata voimakkuudeltaan jopa maanjäristykseen.

Libanonin Punaisen Ristin mukaan menehtyneitä on yli 100 ja sairaalahoidossa on yli 5000 loukkaantunutta. Monet ovat edelleen kateissa.

Ulkoministeriö kertoo, että se on saanut yhteyden maassa oleviin Suomen kansalaisiin, joista yksi olisi loukkaantunut lievästi. Matkustusilmoituksen Libanoniin oli tehnyt 40 suomalaista, joista 12 on kertonut oleskelevansa Beirutissa. Myös noin kahden kilometrin päässä räjähdyspaikasta sijainnut Suomen suurlähetystö koki mittavia vaurioita.

– On ollut todella onni, että henkilöstölle ei ole tapahtunut mitään. Lähetystö on käyttökelvoton, ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Ylelle.

Räjähdyksen syyksi epäiltiin aluksi terrori-iskua ja esimerkiksi naapurimaa Israel tiedotti heti, että sillä ei ole mitään tekemistä räjähdyksen kanssa, sen sijaan maa on valmis tarjoamaan apuaan. Beirutiin on julistettu kahden viikon hätätila räjähdyksen johdosta.

Libanonin turvallisuusneuvoston tietojen mukaan Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, joka on ollut satamassa varastoituna kuusi vuotta ilman mainittavia turvatoimia.

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil kertoo myös sen laivan olleen satamassa ja rauhanturvaajia on loukkaantunut räjähdyksen johdosta, osa vakavasti. Suomalaiset Libanonissa olevat rauhanturvaajat ovat kuitenkin kunnossa.

Lue myös: Torniossa tapahtui yöllä räjähdys – auton alle oli sijoitettu pommi

Kommentoi Facebookissa