Bentley esitteli erikoismallin – W.O. Edition luotiin tulevan 100-vuotisjuhlan kunniaksi

W.O. Editionin inspiraatio on haettu merkin perustajan omasta 8-litrestä vuodelta 1930.

W.O. Editionin inspiraatio on haettu merkin perustajan omasta 8-litrestä vuodelta 1930. (Kuva Bentley)

Auton mukana tulee konkreettinen palanen brittimerkin historiaa.

AUTOT Walter Owen Bentley perusti nimeään kantaneen merkin Pohjois-Lontoon Cricklewoodiin vuonna 1919. Bentley tuli tunnetuksi jo pian perustamisensa jälkeen moninkertaisena Le Mans -voittajana, mutta merkki joutui kuitenkin Rolls-Roycen nielaisemaksi vuonna 1931. W.O. Bentley katseli menoa uuden isännän alaisuudessa muutaman vuoden ajan, kunnes hän jätti perustamansa firman vuonna 1935 ja siirtyi kilpailijamerkki Lagondan palvelukseen.

Rolls-Roycen omistusta kesti 1990-luvun loppupuolelle saakka, kunnes saksalainen VW-konserni hankki Bentleyn kruununjalokivekseen. Ainakin myyntilukemien puolesta brittimerkillä on mennyt viime vuosikymmeninä paremmin kuin koskaan aiemmin, ja firman 100-vuotisjuhla on ovella ensi vuonna. Bentley esitteli sen kunniaksi jo nyt erikoismallin, jossa kunnioitetaan merkin perustajan muistoa varsin ainutlaatuisella tavalla.

Kampiakselin palanen komeilee omassa ”vitriinissään” takaistuinten välissä sijaitsevassa valaistussa cocktail-osastossa.
Kampiakselin palanen komeilee omassa ”vitriinissään” takaistuinten välissä sijaitsevassa valaistussa cocktail-osastossa. (Kuva Bentley)

100 yksilön rajoitettuna eränä valmistettava W.O. Edition on tehty Bentleyn huippumallina palvelevan ison Mulsannen pohjalta. Auton inspiraatio on haettu merkin perustajan omasta 8-litrestä vuodelta 1930. Se oli viimeinen malli, joka oli vielä W.O. Bentleyn omaa käsialaa. Auton kahdeksanlitrainen suora kuutonen oli omana aikanaan Ison-Britannian voimakkain moottori, joten 8-litre on tärkeä osa saarivaltakunnan autohistoriaa. Walter Owen Bentley joutui luopumaan omasta 8-litrestään jo vuonna 1931, mutta palanen autoa jatkaa nyt elämäänsä uusissa Mulsanneissa.

W.O. Bentleyn entinen 8-litre palasi Bentley Motorsin omistukseen vuonna 2006, minkä jälkeen auto entisöitiin. Sen moottorin kampiakseli jouduttiin tässä yhteydessä vaihtamaan uuteen, mutta nyt alkuperäiselle osalle on keksitty aivan uutta käyttöä. Se on nimittäin viipaloitu siivuiksi, jotka on sijoitettu 100-vuotisjuhla-Mulsannen sisustaan takapenkkiläisten ihmeteltäväksi.

Kampiakselin palanen komeilee omassa ”vitriinissään” takaistuinten välissä sijaitsevassa valaistussa cocktail-osastossa, jonka varustukseen kuuluu myös pari arvokkaita juomalaseja. Juhlamallin sisusta on verhoiltu pääosin Fireglow-nimisellä punaisella nahalla, ja paksut lattiamatotkin ovat samaa sävyä. Ovissa ja kojelaudassa käytetty pähkinäpuu on saanut inspiraationsa 1930-luvun 8-litrestä, joka on ikuistettu myös kampiakselin palasen viereen takamatkustajien ihailtavaksi. Modernimpaa luksusta edustaa puolestaan takaosaston viihdejärjestelmä, ja yksityisyydestä huolehditaan suljettavilla verhoilla.

Kojelautaa ja jopa istuimia koristavat W.O. Bentleyn nimikirjoituslogot.
Kojelautaa ja jopa istuimia koristavat W.O. Bentleyn nimikirjoituslogot. (Kuva Bentley)

Myös juhlamallin ulkokuori sisältää monia viittauksia Bentleyn perustajan omaan autoon. Niinpä keskellä konepeltiä kulkee kromilista, ja täysin kromattu maskikin on saanut inspiraationsa vuoden 1930 8-litrestä. Maskin kruununa komeilee lentävä B-kirjain, ja pressikuvissa esiintyvä auto on vanteita myöten kiiltävän musta historiallisen esikuvansa tavoin. Onyx-musta ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, vaan juhlamalliin saa minkä tahansa muunkin sävyn asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Muita erikoisherkkuja ovat aina vaakasuoraan asettuvat vanteiden keskiöt sekä etulokasuojien alareunoja, kynnyslistoja, kojelautaa ja jopa istuimia koristavat W.O. Bentleyn nimikirjoituslogot. Erikoismallin hinnoista ei ole vielä tietoa, mutta autoa tarjotaan Mulsannen kaikkien kolmen version pohjalta. Juhlamalli esitellään elokuussa Kalifornian Pebble Beachissä arvolleen sopivassa ympäristössä, ja ensimmäiset yksilöt luovutetaan asiakkaille ensi vuoden puolella, jolloin merkin 100-vuotisjuhlat ovat jo käynnistyneet.

Lue myös: Maailman vanhin Bentley-myymälä laitettiin uusiksi – tietysti perinteitä kunnioittaen

Kommentoi Facebookissa