Saitko puhelinsoiton oudosta suuntanumerosta? – Soittaminen takaisin voi tulla kalliiksi

Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle.

Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle. (Kuvituskuva Fotolia)

Viestintävirasto varoittaa niin sanotuista hälärihuijauksista oudoista ulkomaan numeroista.

HUIJAUSPUHELUT Viestintävirastolle on raportoitu niin sanotuista hälärihuijauksista, jotka ovat tulleet muun muassa +881- tai +675-alkuisista puhelinnumeroista. Numeroihin ei kannata soittaa takaisin.

Tyypillisessä hälärihuijauksessa – tunnetaan myös nimellä Wangiri tai ”one ring and cut” – puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Puhelimeen jää tieto vastaamattomasta puhelusta, jonka tarkoitus on houkutella vastaanottaja soittamaan takaisin tähän ulkomailla olevaan numeroon.

EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Lisämaksullisten palvelunumeroiden laskutus ei välity televerkon yli ulkomailta Suomeen. Kuitenkin jo tavalliseen ulkomaan numeroon soittamisesta voi kertyä odottamattoman suuri summa huijareiden taskuun. Rikollisten ansaintamalli hälärihuijausten taustalla on jakaa vastaanottavan tai jonkin puhelua reitittävän teleyrityksen kanssa synnytetyistä puheluista kertynyt liikevaihto.

Viestintävirasto suosittelee, että jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, niin älä tee mitään. Puheluun vastaamisesta ei kerry laskua. Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle. Osa operaattoreista on estänyt soittamisen kalliisiin +881-satelliittinumeroihin.

Teleyrityksiltä saadun tiedon mukaan Suomeen tulee hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain noin 1–2 prosenttiin yritetään soittaa takaisin, eli suomalaiset ovat kohtuullisen valveutuneita asian suhteen.

Ulkomaanpuhelut ja puhelut palvelunumeroihin voi estää, samoin tekstiviestit lisämaksullisiin lyhytsanomapalvelunumeroihin. Ottamalla käyttöön puhelujen estopalvelun, voidaan estää esimerkiksi alaikäisten ulkomaanpuhelut tai soitot kalliisiin lisämaksullisiin palvelunumeroihin.

Puhelujen ja tekstiviestien eston kytkentä on liittymän haltijalle maksutonta. Sen sijaan teleyritykset voivat periä maksun estoluokkien purkamisesta. Lisätietoa estopalvelusta saat omalta teleyritykseltäsi.

Lue myös: Viestintävirasto vahvistaa vinkin huijareiden varalta – ”Peitä tietokoneen kamera teipillä tai tarralla”

Varottavia suuntanumeroita

Kansainvälisiä suuntanumeroita, joista hälärihuijauspuheluita on viimeaikoina tullut paljon, ovat mm.:

+387 Bosnia ja Herzegovina

+675 Papua-Uusi-Guinea

+685 Samoa

+8818 GlobalStar

+8819 GlobalStar

Huom! Lista ei ole kattava, eli muistakin suuntanumeroista voi saapua vastaavia huijauspuheluita.

Kommentoi Facebookissa