Biden vahvisti Suomen Nato-ratifioinnin – presidentit keskustelivat puhelimessa vain hetkeä aiemmin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Bidenin Washingtonissa maaliskuussa. (Kuva Elina Karjalainen/ Suomen Washingtonin-suurlähetystö)

Presidentti Joe Biden ylisti allekirjoitusten yhteydessä pitämässään puheessa Suomea ja Ruotsia.

NATO Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Biden ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kävivät kolmenkeskisen puhelinkeskustelun tiistaina 9. elokuuta 2022. Puhelu käytiin Yhdysvaltain aloitteesta.

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Bidenia Yhdysvaltain arvokkaasta tuesta kuluneen vuoden aikana.

– Olemme tulleet pitkän matkan siitä, kun ensimmäistä kertaa keskustelimme näistä aiheista, presidentti Niinistö totesi presidentti Bidenille.

Presidentti Niinistö nosti turvallisuuspolitiikan ohella esiin myös teknologiayhteistyön merkityksen Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain suhteissa sekä tarpeen jatkaa Ukrainan tukemista. Puhelussa keskusteltiin myös vielä puuttuvista ratifioinneista ja Suomen ja Ruotsin tulevasta roolista Naton jäseninä.

Presidentti Biden vahvisti heti puhelun jälkeen allekirjoituksellaan Yhdysvaltain ratifioinnin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille. Biden piti allekirjoitusten yhteydessä myös lehdistötilaisuuden, jossa hän ylisti puheessaan Suomea ja Ruotsia.

– Suomella ja Ruotsilla on vahvat demokraattiset instituutiot, vahvat armeijat sekä vahvat ja läpinäkyvät taloudet. Maat täyttävät kaikki Naton ehdot. Olemme varmoja siitä. Ne tekevät liittoumastamme vahvemman, ja niiden jäsenyys tekee Amerikasta turvallisemman.

Hän viittasi myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin, joka Bidenin mukaan yrittää hajottaa Naton.

– Hän halusi Naton suomettumista, mutta sai sen tilalle Suomen, ja samalla Ruotsin, natoistumisen.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi viime viikolla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset äänin 95–1 eli vain yhden senaattorin vastustaessa.

Lue myös: Yhdysvallat ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – vain yksi senaattori vastusti

Kommentoi Facebookissa