Tehokas remonttityökalu on armoton sormille – sirkkelillä sattuu lähes sata vakavaa vahinkoa vuodessa

Suomalaisten remonttibuumi korona-aikana näkyy vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Remontoijan työkoneista lukuisia tapaturmia aiheuttaa sirkkelin lisäksi myös moottorisaha.

TAPATURMAT Korona-aika innosti suomalaiset remontoimaan sekä kotona että kesämökeillä. Buumi näkyy valitettavasti myös tapaturmatilastoissa. Tehokas työkone voi helposti irrottaa sormen tai varpaan, jos koneenkäyttäjä ei ole riittävän varovainen.

LähiTapiolan tilastojen mukaan pyörösahalla eli sirkkelillä sattuu lähes sata vakavaa vapaa-ajan vahinkoa vuodessa. Sirkkeliä käytettäessä erityisesti sormet ovat suuressa vaarassa. Huolimaton tai turvaohjeista piittaamaton käyttäjä voi helposti irrottaa sirkkelillä useammankin sormen.

– Ehdottomasti eniten sirkkelillä sattuu sormiin kohdistuvia tapaturmia. Pahimmillaan sormia on amputoitunut. On aivan keskeistä, että sirkkeliä käyttävä noudattaa käyttöohjeita ja varmistaa ennen käyttöä, että kaikki turvalaitteet toimivat oikein, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen muistuttaa.

Sormivahinkojen lisäksi sirkkelin käytössä tapaturmia on aiheutunut puunkappaleiden sinkoutumisista sekä purujen lentelystä. Määttänen huomauttaa, että sirkkelinkäyttäjän olisi ehdottomasti pidettävä suojalaseja. Myös vaatetukseen tulisi kiinnittää huomiota – kaikilla roikkuvilla vaatteenosilla on vaara joutua terän vietäväksi.

– Kaikki hosuminen ja kiirehtiminen eivät kuulu sirkkelillä työskentelyyn. Työhön pitää keskittyä. Olisi hyvä aina tarkistaa etukäteen kappaleet, joita sirkkelöi. Metalliosat pitää poistaa ja varoa oksakohtia, joiden kohdalla terä saattaa sinkauttaa työstettävän kappaleen arvaamattomasti.

Tehokkaista työkoneista tapaturmia aiheuttaa myös moottorisaha vaikkakin jonkin verran vähemmän kuin sirkkeli. Laajan käyttötarkoituksensa ja hieman erilaisen käyttötapansa vuoksi moottorisahalla aiheutuneet tapaturmat ovat moninaisempia kuin sirkkeliturmat.

– Moottorisahalla aiheutuneet tapaturmat ovat kohdistuneet useimmiten jalkojen alueelle. Saha osuu syystä tai toisesta sääreen, polveen tai varpaisiin aiheuttaen lähes aina vakavia vahinkoja. Tehokkaalla moottorisahalla on sattunut vakavia varpaisiin kohdistuneita vahinkoja, vaikka käytössä on ollut viiltosuojasaapas. Teräskärkinen saapas saattaa kestää paremmin, jos saha osuu jalkaan täysillä kierroksilla. Mikään suojavaruste ei kuitenkaan korvaa turvallisia työtapoja, Määttänen sanoo.

Myös kaatuminen sahan kanssa on yleistä. Epätasainen maasto sekä erilaiset esteet voivat helposti viedä sahaajan tasapainon. Suojalasit ovat myös tärkeät, jotta puruja ja muita roskia ei lentäisi silmiin.

– Aina pitää olla varovainen kaadettaessa ja karsittaessa puita. Jos puunkaato epäilyttää, ammattilainen on syytä kutsua paikalle pienellä kynnyksellä. Erityisesti konkelot ovat hankalia kaataa. Lähes kaikki vahingot ovat tapahtuneet, kun sahaa on käytetty maastossa tai myrskyn pihalle kaatamien puiden raivaamisessa. Sahaaminen pitää tehdä rauhassa ja suunnitelmallisesti. Metsäalan opistot tarjoavat moottorisahojen käyttökursseja, joita suosittelen erittäin lämpimästi.

Sirkkeleistä ja moottorisahoista harvoin sattuu vahinkoja ympäristölle. Sen sijaan huomattavasti yleisempää on, että saha tai sirkkeli katoaa varkauden vuoksi. Muun muassa mökkimurroissa viedään kalliita työkoneita.

Myös koneiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Ajoteille jätetyt koneet jäävät usein autojen ja muiden koneiden alle. Käytön jälkeen työkoneet olisi hyvä varastoida kuivaan tilaan. Sateeseen jätetyt koneet voivat kastua käyttökelvottomiksi.

Lue myös: Rajuilmat ja myrskyt aiheuttavat vuosittain mittavia vahinkoja – pihapuiden kuntoa kannattaa tarkkailla

Kommentoi Facebookissa