Rajuilmat ja myrskyt aiheuttavat vuosittain mittavia vahinkoja – pihapuiden kuntoa kannattaa tarkkailla

Rajuilmat ja myrskyt rankkasateineen ovat osa Suomen kesiä ja syksyjä. (Kuvituskuva Fotolia)

Asiantuntija neuvoo, kuinka tunnistat herkästi kaatumisvaarassa olevan puun.

TURVALLISUUS Moni muistaa kesän 2021 Aatu-, Paula– ja Ahti-rajuilmat. Mauri, Tapani ja Asta ovat puolestaan historiankirjoihin jääneitä rajuilmoja menneiltä vuosilta. Kaikki myrskyt ovat kuitenkin saaneet isoa tuhoa aikaiseksi lennelleiden puutarhakalusteiden, kaatuneiden puiden, vesivahinkojen ja sähkökatkojen vuoksi.

– Rajuilmat ja myrskyt ovat osa Suomen kesiä ja syksyjä. Niiden määrä ei näytä ilmastonmuutoksen myötä kasvaneen, mutta sään ääri-ilmiöt ovat voimistuneet. Kesällä rajuilmat voivat ilmetä jopa vaarallisina trombeina ja syöksyvirtauksina, jotka aiheuttavat laajoja vahinkoja, metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen LähiTapiolasta kertoo.

Rajuilmat ja myrskyt aiheuttavat vuosittain lukuisia omaisuusvahinkoja, joihin voi kuitenkin varautua. Esimerkiksi huonokuntoiset puut on syytä kaataa, jotta oma ja naapurin pihapiiri pysyvät turvassa myrskyllä ja rajuilmalla.

Kotipihalla tukevasti seisovaa puuta ei välttämättä ajattele vaaralliseksi. Rajuilmalla huonokuntoinen puu voi kuitenkin kaatua herkästi ja aiheuttaa vahinkoa, minkä vuoksi pihapuiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti.

Jos puussa on kääpää, sienirihmastoa tai muuta epämääräistä, puu saattaa olla laho. Siihen viittaavat myös huonokuntoiset lehdet ja neulaset, harvat tai kuolleet oksat sekä se, että puu on kallellaan johonkin suuntaan. Ja mikäli katkaistun oksan keskiosa on musta, puu on selvästi laho ja se tulee kaataa.

– Männyt ovat kestäviä ja pitkäikäisiä puita syvine juurineen, joten niiden kaatamista voi harkita pidempään. Kuusien ja koivujen osalta kannattaa ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin, sillä ne ovat heikompia. Puiden tarkkailulla ja ennakoinnilla voi vähentää isoja vahinkoja sekä säästää merkittäviä summia. Puiden kaatamisen suosittelen jättämään ehdottomasti ammattilaiselle, Makkonen sanoo.

Kovassa tuulessa huonokuntoiset puut saattavat kaatua myös naapurin puolelle ja vahingoittaa esimerkiksi rakennuksen kattoa, pihassa olevia autoja tai muuta omaisuutta. Kiinteistön omistajalla onkin velvollisuus huolehtia huonokuntoisten puiden kaatamisesta omalla pihalla.

Tuottamuksellisissa tapauksissa kiinteistön omistaja voi saada naapurille aiheuttamastaan vahingosta korvausta vastuuvakuutuksensa kautta. Jos tuottamusta ei ole, vahinko korvataan vahinkoa kärsineen omasta kotivakuutuksesta.

– Sama pätee kunnon myräkässä helposti lenteleviin kotipihan tavaroihin, kuten esimerkiksi trampoliineihin ja puutarhakalusteisiin. On tärkeää muistaa, että pahimmassa tapauksessa kaatuvat puut ja lentävät tavarat voivat aiheuttaa myös henkilövahinkoja. Siksi puiden kuntoa on tarkkailtava, trampoliinit kiinnitettävä paikoilleen sekä puutarhakalusteet ja grillit vietävä sisätiloihin jo ennen myräkkää, korvauspäällikkö Matti Karimäki LähiTapiolasta puolestaan neuvoo.

Lue myös: Poliisi turvaa koulumatkoja – tottumattomia tienkäyttäjiä ilmestyy taas teille

Kommentoi Facebookissa