Yhdysvallat ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – vain yksi senaattori vastusti

Yhdysvallat on 23. jäsenyyden ratifioinut maa, Natossa on 30 jäsentä. (Kuvituskuva Fotolia)

Amerikkalaissenaattorit ylistivät, kuinka Suomesta ja Ruotsista tulee erinomaisia Naton jäseniä.

NATO Yhdysvaltain senaatti on odotetusti ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Äänestyksessä 95 senaattoria puolsi jäsenyyttä ja vain yksi edustaja äänesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Kolme senaattoria ei äänestänyt, Yhdysvaltain senaatissa on sata jäsentä.

“By a vote of 95-1, the #Senate Adopted the Resolution of Advice and Consent to Ratification for (Treaty Doc. 117-3) the Protocols to the North Atlantic Treaty of 1949 on the Accession of the Republic of Finland and the Kingdom of Sweden, as amended. Senator Hawley Voted No. Senator Paul Voted Present. Not Voting – Cornyn, Leahy, and Merkley.”

Vastaan äänestänyt oli republikaaneja edustava Josh Hawley, toinen republikaanisenaattori Rand Paul äänesti tyhjää. Hawleyn mukaan Naton laajeneminen Euroopassa vähentäisi Yhdysvaltain turvallisuutta. Venäjää suurempi vastustaja Yhdysvalloille on Kiina, ja amerikkalaisten tulisi keskittyä Aasiaan.

Uutistoimisto Reuters siteeraa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia, jonka mukaan historiallinen äänestys lähettää viestin Yhdysvaltojen sitoutumisesta Natoon, ja että Nato on valmiina vastaamaan sekä nykyisiin että tuleviin haasteisiin.

Senaattorit pitivät ennen äänestystä ylistäviä puheita, joiden mukaan Suomesta ja Ruotsista tulee erinomaisia Naton jäseniä. Useissa kommenteissa nostettiin esille myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Maantieteellisen sijainnin lisäksi hyödyt nähtiin myös sotilaallisina.

Suomen Nato-jäsenyyden hyväksyminen vaati senaatissa kahden kolmasosan tuen. Ennen Yhdysvaltoja Ranska hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden tiistaina ja Italia keskiviikkona. Yhdysvallat on 23. jäsenyyden ratifioinut maa, Natossa on 30 jäsentä. Suomen ja Ruotsin kannalta ongelmallisin jäsenmaista on Turkki.

Lue myös: Suomesta ja Ruotsista Naton tarkkailijajäseniä – ”Tämä on hyvä päivä”

Kommentoi Facebookissa