Suomesta ja Ruotsista Naton tarkkailijajäseniä – ”Tämä on hyvä päivä”

Ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että jäsenmaiden välillä on jopa kisa siitä, kuka ehtii ratifioida sopimuksen ensimmäisenä. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Varsinaisen jäsenyyden saaminen kestää oletettavasti kuitenkin vielä kuukausia.

NATO Nato-maat allekirjoittivat Brysselissä Naton päämajassa Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat. Suomesta ja Ruotsista tuli näin Naton tarkkailijajäseniä, jotka voivat osallistua puolustusliiton kokouksiin.

Varsinaisen jäsenyyden saaminen kestää oletettavasti kuitenkin vielä kuukausia, sillä kaikkien Nato-maiden on vielä ratifioitava sopimus omissa parlamenteissaan.

Allekirjoitustilaisuuden jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto, Ruotsin ulkoministeri Anne Linde sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden. Stoltenberg oli tyytyväinen asioiden edistymiseen.

– Tämä on hyvä päivä Suomelle ja Ruotsille sekä hyvä päivä Natolle, Stoltenberg kommentoi.

Haavisto uskoi, että jäsenmaiden välillä on jopa pienoinen kilpailu siitä, kuka ehtii ratifioida sopimuksen ensimmäisenä.

– Tässä varmasti nähdään etujoukko lähimpien viikkojen aikana. Monet sanovat, että ennen eurooppalaisia kesälomia aiotaan toimia.

Ainakin, Viro, Norja ja Saksa ovat ilmoittaneet aikovansa ratifioida sopimukset nopeutetulla aikataululla.

Suomen ja Ruotsin liityttyä Natolla on 32 jäsenmaata. Yksi maista on Turkki, joka on kuitenkin esittänyt erilaisia ehtoja, jotta maa hyväksyisi uudet jäsenet.

Lue myös: Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi – ”Presidentti Putin ei ole onnistunut sulkemaan Naton ovia”

Kommentoi Facebookissa