Bitcoinin huima kurssinousu houkuttaa suomalaisia – näissä tilanteissa sijoittaminen voi olla järkevää

Bitcoin teki kryptovaluutasta tunnetun käsitteen laajalle yleisölle.

Bitcoin teki kryptovaluutasta tunnetun käsitteen laajalle yleisölle. (Kuva Fotolia)

Kryptovaluutan arvo on yli kymmenkertaistunut vuodessa ja se on tehnyt uusia miljonäärejä.

BITCOIN Maaliskuussa 2021 uutistoimistot raportoivat virtuaalivaluutta Bitcoinin arvon nousseen ensimmäisen kerran historiassaan yli 60 000 dollarin. Luvulle antaa vertailukohdan tieto, että vain vuotta aikaisemmin, maaliskuussa 2020 yhden Bitcoinin arvo oli hieman yli 5000 dollaria, eli arvo on yli kymmenkertaistunut vuodessa.

Bitcoinin voimakas arvonnousu on tuonut paljon uusia kiinnostuneita suomalaisia sijoittajia kryptovaluuttamarkkinoille. Bitcoin on monelle uudelle sijoittajalle eräänlainen matalan kynnyksen aloitus ja markkinoiden suurimpana kryptovaluuttana se pysyttelee todennäköisesti suosiossa vielä pitkään.

Sijoittamisen asiantuntijasivusto Osakesijoittaja.fi selventää erilaisia käsitteitä. Vaikka vuonna 2008 perustettu Bitcoin on ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin virtuaalivaluutoista, salauskirjoitustekniikkaan perustuvia digitaalisia kryptovaluuttoja on olemassa jo tuhansia ja uusia syntyy jatkuvasti.

Bitcoinin tarkoitus on toimia maksujärjestelmänä ja digitaalisena valuuttana. Kryptovaluutta on vaihtoehto eri maiden tai rahaliittojen käyttämille valuutoille ja se toimii erillään perinteisestä talousjärjestelmästä. Keskuspankit tai mitkään muutkaan tahot eivät ohjaile sitä.

Sen sijaan Bitcoinin arvoa ovat nostaneet muun muassa sähköautovalmistaja Teslan perustajan Elon Muskin Bitcoiniin viime kuussa investoima 1,5 miljardia dollaria tai tieto, että verkkomaksuyhtiö PayPal hyväksyi sen palvelussaan. Myös luottokorttijättiläinen Mastercard on ilmoittanut ottavansa Bitcoinin osaksi toimintojaan.

Kryptovaluuttasijoittaminen on strategia, jossa pyritään hyötymään rahallisesti arvonnousuista tai -laskuista.
Kryptovaluuttasijoittaminen on strategia, jossa pyritään hyötymään rahallisesti arvonnousuista tai -laskuista. (Kuva Fotolia)

Vaikka kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä suorastaan trendikästä, omat sijoituspäätökset on hyvä kuitenkin tehdä oman sijoitussuunnitelman ja riskinsietokyvyn mukaan. Kryptovaluuttavertailuun ja arvioimiseen ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa samanlaisia työkaluja tai tunnuslukuja kuin esimerkiksi osakkeiden analysoimiseen.

Myös Bitcoinin arvo on heilahdellut aikaisemmin suurestikin. Vuonna 2017 valuutan arvo nousi alle tuhannesta dollarista noin 20 000 dollariin, kunnes se seuraavan vuoden syksyllä laski taas alle 5000 dollariin.

Bitcoiniin sijoittaminen on tavalliselle suomalaiselle yksinkertaista, valuuttaa pystyy ostamaan luotettavien kaupankäyntialustojen kautta euroilla. Moni on tehnyt suuriakin omaisuuksia Bitcoin-sijoituksilla, toisten mielestä Bitcoin ei ole sijoitus ollenkaan vaan pelkkää spekulaatiota, koska tuotto perustuu pelkkään arvonnousuun eikä esimerkiksi osinkoihin.

Bitcoiniin sijoittamiseen liittyy riskejä, koska kurssiheilunta on voimakasta ja kryptovaluuttojen tulevaisuus on vielä avoin. Kukaan ei tiedä pystyykö Bitcoin joskus korvaamaan perinteiset valuutat ja yleistyykö kryptovaluuttojen taustalla oleva teknologia.

Osakesijoittaja.fi neuvoo, kuinka Bitcoiniin sijoittaminen voi olla järkevää joissakin tilanteissa. Jos uskot, että Bitcoinien käyttö tulee yleistymään ja mahdollisesti korvaamaan perinteiset valuutat tai uskot Bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian yleistymiseen eri käyttömuodoissa. Bitcoinin avulla voit myös hajauttaa sijoitussalkkuasi eri omaisuusluokkiin ja jakaa talouden puskurisi käteisen lisäksi myös inflaatiolta mahdollisesti suojaavaan muotoon, kuten kultaan, arvometalleihin ja kryptovaluuttoihin.

Sijoittaminen ei kuitenkaan koskaan ole riskitöntä. Muistissa on vielä maailmanlaajuiseksi skandaaliksi paisunut tapaus. Yli 30 000 suomalaista sijoitti pyramidihuijaukseksi paljastuneeseen virtuaalivaluutta OneCoiniin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. OneCoinin perustaja, FBI:n etsintäkuuluttama bulgarialainen Ruja Ignatova on ollut kateissa lokakuusta 2017 lähtien.

Bitcoin-sijoituksissa päteekin sama sääntö kuin kaikissa sijoitusmuodoissa. Sijoita vain sellainen summa minkä olisit pahimmassa tapauksessa valmis häviämään, älä enempää.

Lue myös: Puolet suomalaisten yritysten osakkeista on kotimaisessa omistuksessa – kotitaloudet suurin omistaja

Kommentoi Facebookissa