Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista – kolmannes vanhemmista kertoi olevansa uupunut

THL:n kyselytutkimus tehtiin 3-6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmille maalis-joulukuussa 2020.

THL:n kyselytutkimus tehtiin 3-6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmille maalis-joulukuussa 2020. (Kuva Fotolia)

THL:n tutkimuksen mukaan epidemia lisäsi yksinäisyyttä, mutta toisaalta myös perheen yhteistä aikaa.

KORONAVIRUS Koronaepidemian rasitus on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytutkimus. Neljännes äideistä ja lähes viidennes toisista vanhemmista kertoi epidemian vähentäneen jaksamistaan.

Kolmannes vanhemmista kertoi olevansa uupunut. Silti suurin osa, yli 90 prosenttia vauvaperheiden vanhemmista, oli vuonna 2020 tyytyväisiä elämäänsä, itseensä vanhempana ja koki perheensä arjen sujuneen vauvan syntymän jälkeen hyvin.

– Ristiriitaiselta vaikuttava tulos kertoo, että samalla kun vauva on tuonut perheen elämään uutta sisältöä, ovat epidemian vaikutukset jaksamiseen olleet monille raskaat, arvioi tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Vauvaperheiden yleisimmät kyselyssä mainitut huolet koskivat epidemian aikana synnytyksen sujumista ja synnytyssairaalassa oloa, joista kantoi huolta kaksi kolmesta äidistä ja joka kolmas toisista vanhemmista.

Koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyttä: puolet äideistä ja joka viides toisista vanhemmista kertoi yksinäisyyden tunteen lisääntyneen epidemian aikana. Yhteydenpito isovanhempiin oli vähentynyt vajaalla puolella vanhemmista ja ystäviin noin kahdella kolmesta vanhemmista.

Juttuvinkki: Tutkija on huolestunut vauvakadosta – yhteiskunta maksaa hinnan, kun työikäinen väestö vähenee

Toisaalta perheen yhteinen aika oli lisääntynyt epidemian aikana monessa perheessä. Suurin osa vanhemmista koki, ettei koronaepidemia ollut vaikuttanut puolisoiden väliseen läheisyyteen tai erimielisyyksiin.

– On mahdollista, että jaksamisen haasteet ovat olleet todellisuudessa nyt havaittuja suuremmat, sillä todennäköisesti kaikkein uupuneimmat eivät vastanneet kyselyyn. Toisaalta epidemia ei ole muuttanut kaikkien vauvaperheiden muutoinkin koti-keskeistä arkea, Klemetti arvioi.

Vanhempien mukaan tuen saamisessa oli koronaepidemian aikana puutteita. Joka viides äiti ei saanut riittävästi tukea synnytykseen valmistautumiseen. Palvelujen antama tuki oli ollut riittämätöntä myös vanhemman mielialaan, jaksamiseen ja parisuhteeseen sekä vauvan nukkumiseen ja itkuisuuteen.

Puutteita lapsiperhepalveluissa voivat selittää osin se, että lapsiperhepalveluja on supistettu korona-aikana ja osin, että vanhemmat ovat itse peruneet vastaanottoaikoja.

FinLapset-kyselytutkimus tehtiin 3-6 kuukauden ikäisten vauvojen molemmille vanhemmille maalis-joulukuussa 2020. Tutkimukseen kutsuttiin yli 34 000 vanhempaa; kyselyyn vastasi äideistä 50 prosenttia ja toisista vanhemmista 36 prosenttia.

Lue myös: Nuoret ovat tyytyväisiä terveyspalveluihin – osalla ongelmia tilanteissa, joissa elämänhallinta on uhattuna

Kommentoi Facebookissa