Tutkija on huolestunut vauvakadosta – yhteiskunta maksaa hinnan, kun työikäinen väestö vähenee

Demografisen kehityksen ja vauvakadon seuraukset ulottuvat myös eläkejärjestelmään.

Demografisen kehityksen ja vauvakadon seuraukset ulottuvat myös eläkejärjestelmään.(Kuva Fotolia)

Kymmenen vuoden kuluttua Suomessa on yli 50 000 alle kouluikäistä lasta vähemmän kuin nyt.

VÄESTÖ Tilastojen valossa suomalaisia odottaa lapseton maa. Alue- ja väestötutkija Timo Aro vetoaa Työeläke-lehdessä päättäjiin, jotta he ottaisivat vakavasti käynnissä olevan lapsikadon ja maan sisäisen muuttoliikkeen vaikutukset.

Konsulttiyhtiö MDI:n johtava asiantuntija Aro osallistuu aktiivisesti väestöpoliittiseen keskusteluun. Nyt hän nostaa hätähuudon tapaan esille neljä isoa muutosta, joihin alue- ja väestöpolitiikassa on hänen mukaansa löydettävä tulevina vuosina ratkaisuja.

Ensimmäinen niistä on syntyvyyden aleneminen ja lasten määrän väheneminen, toinen iäkkäiden määrän voimakas kasvu, kolmas työikäisten määrän väheneminen ja neljäs entisestään kiihtyvä muuttoliike maan sisällä.

Syntyneiden lasten määrä on laskenut vuodesta 2010 lähtien, historiallisen alhaiset luvut saavutettiin vuonna 2019.

– Ymmärretäänkö oikeasti, kuinka isosta muutoksesta on kyse? Väestöennusteen perusteella meillä on vuonna 2030 noin 56 000 alle kouluikäistä lasta vähemmän kuin nyt. Ala- ja yläkouluikäisten määrä vähenee 96 000:lla, Aro vetoaa päättäjiin.

Juttuvinkki: Kalenterit esiin, vauvaa suunnittelevat – alkuvuodesta syntyneet menestyvät paremmin koulussa

Syntyvien määrä kääntyi viime vuonna Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan kuitenkin hienoiseen nousuun. Aro toteaa lehdessä, että väestöpolitiikka on siitä hankala kokonaisuus, että se vaikuttaa lähes kaikkeen tekemiseen yhteiskunnassa.

– Valitettavasti väestöpolitiikka ei kuitenkaan kuulu selkeästi oikein kenenkään vastuulle hallinnossa. Asioiden hoitaminen on pirstoutunut eri ministeriöihin ja tavoitteisiin, vaikka kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan työelämään muutoksia ja entistä lapsi- ja perhemyönteisempää politiikkaa, sanovat puolestaan Työeläke-lehden haastattelemat asiantuntijat Venla Berg Väestöliitosta, Johanna Laisaari valtioneuvoston kansliasta ja Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Demografisen kehityksen ja vauvakadon seuraukset ulottuvat myös eläkejärjestelmään.

– Joskus 20 vuoden päästä yhteiskunta alkaa maksaa hintaa, kun työikäinen väestö jatkuvasti vähenee, kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki toteaa.

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Lue myös: Vastasyntyneet tytöt tulevat elämään pitempään kuin pojat – ruotsinkieliset pitempään kuin suomenkieliset

Kommentoi Facebookissa