Neste valitsi jalostamon paikaksi Rotterdamin Porvoon sijasta – ”Kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät”

Nesteellä on ollut jo ennestään terminaali ja jalostamo myös Rotterdamissa.

Nesteellä on ollut jo ennestään terminaali ja jalostamo myös Rotterdamissa. (Kuva Neste)

Rotterdam on seuraavan maailmanlaajuisen uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikka.

TALOUS Neste ilmoitti maaliskuussa 2020 aikomuksestaan ​​lisätä uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteettiaan Euroopassa. Yhtiö on nyt saanut päätökseen perusteellisen selvitysvaiheen kahdesta mahdollisesta sijainnista, Porvoosta Suomessa ja Rotterdamista Alankomaissa.

Nesteellä on jalostamot molemmissa paikoissa. Vaikka molemmilla kohteilla on paljon positiivisia tekijöitä takanaan, kustannusten välinen ero on yhtiön mukaan merkittävä Rotterdamin hyväksi.

– Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Juttuvinkki: Valtion omaisuutta myydään miljardilla – oli se järkevää tai ei

Sijoituspaikan valinnan kriteerejä ovat nykyiset markkinat ja markkinoiden kasvua tukeva sääntelykehys, raaka-aineiden hankintamahdollisuudet, investointi- ja käyttökustannukset, infrastruktuuri, vähähiiliset hyödykeratkaisut sekä paikalliset synergiat ja kannustimet.

Kustannuseroon vaikuttavat päätekijät ovat Nesteen mukaan logistiikkakustannukset, paikkakohtaiset rakennuskustannukset ja vähähiilisen vedyn saatavuus.

Lisäksi Porvoon jalostamoalue on monimutkaisempi, mikä johtaa korkeampaan toteutusriskiin ja pidempään rakennusaikatauluun. Rotterdam puolestaan ​​hyötyy uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien uusien markkinoiden läheisyydestä sekä läheisyydestä raaka-ainelähteisiin.

Neste pyrkii luomaan valmiuden hallituksen lopulliseen investointipäätökseen vuoden 2021 loppupuolella tai vuoden 2022 alussa. Neste vakuuttaa, että Suomessa sijaitsee yhtiön tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskus myös tulevaisuudessa.

Suomen valtio on Nesteen suurin omistaja, se omistaa nykyisin 35,91 prosenttia osakkeista ja valtion erityistehtäväyhtiö Ilmastorahasto Oy 8,31 prosenttia.

Lue myös: Nesteen jalostustoiminta päättyy Naantalissa – ”Kova päätös Naantalin ja alueen kannalta”

Kommentoi Facebookissa