BMW antoi esimakua uudesta sähköautostaan – iNext on tulossa vuonna 2021

INextiä ennakoiva Vision Vehicle on jo BMW:n toinen sähköautokonsepti lyhyen ajan sisällä.

INextiä ennakoiva Vision Vehicle on jo BMW:n toinen sähköautokonsepti lyhyen ajan sisällä. (Kuva BMW)

Autoa varten kehitetään useita erikokoisia akkupaketteja, joiden toimintamatka vaihtelee melkoisesti.

AUTOT BMW ehti ensimmäisenä saksalaismerkkinä sähköautoapajille, kun i3-täyssähköauto ja urheiluautojen kategoriaan sijoittuva i8-hybridi esiteltiin jo kohta viisi vuotta sitten. Ne eivät ole olleet mitään myrskyisiä menestyksiä, ja erityisesti edullisempi i3 ei ole löytänyt ostajia toivotulla tavalla. Niinpä nämä kaksi mallia saattavat jäädä ilman seuraajia, mutta baijerilaiset eivät kuitenkaan heitä pyyhettä kehään sähköautojen suhteen.

Ylempään keskiluokkaan sijoittuvasta i5-sedanista on jo annettu esimakua viime syksynä esitellyn konseptin avulla, ja tulossa on myös iNextiksi nimetty sähköautomalliston lippulaiva. Se saa katumaasturin muodon, mutta tyyli on silti selvästi erilaista kuin BMW:n nykyisissä SUV-malleissa. INextiä ennakoiva Vision Vehicle -konsepti lanseerataan myöhemmin tämän vuoden aikana, mutta baijerilaiset julkaisivat autosta ensimmäisen tiiserikuvan jo nyt.

BMW:n pääjohtaja Harald Krüger paljasti kuvan autonvalmistajan vuosittaisessa yhtiökokouksessa, ja hän antoi samalla tietoja tutkielman lanseerauksesta. Vision Vehicle näytetään kuulemma koko komeudessaan myöhemmin tämän vuoden aikana. Katumaasturin profiili erottuu kuitenkin jo tiiserikuvasta, ja myös sivuikkunalinja näkyy selvästi. B-pilarin kohdalla on samanlainen taitos kuin i5:tä enteilleessä konseptissa, ja sivuikkunat kapenevat voimakkaasti perää kohti.

BMW:n jo aikaisemmin esittelemä Vision Next 100 -konsepti antoi esimakua merkin futuristisesta tulevaisuudesta.
BMW:n jo aikaisemmin esittelemä Vision Next 100 -konsepti antoi esimakua merkin futuristisesta tulevaisuudesta. (Kuva BMW)

Pyöränaukot ovat puolestaan varsin kulmikkaat SUV-tyylin mukaisesti, ja nokka vaikuttaa melko lyhyeltä. Autossa voidaan panostaa täysillä sisätiloihin, koska konepellin alla ei ole perinteistä polttomoottoritekniikkaa tilaa viemässä. INextin tuotantomallista tulee suunnilleen nykyisen X5:n kokoinen, mutta istumapaikkoja tarjotaan ilmeisesti vain viidelle matkustajalle. Heillä pitäisi olla kuitenkin huomattavasti väljemmät oltavat kuin polttomoottorikäyttöisissä katumaastureissa.

INextin tuotanto alkaa Saksan Dingolfingin tehtaalla vuonna 2021. Autoa varten kehitetään useita erikokoisia akkupaketteja, joiden tarjoama toimintamatka vaihtelee melkoisesti. 60 kilowattitunnin akuilla päästään 450 kilometrin päähän, kun taas 120 kWh:n akusto mahdollistaa jo 700 kilometrin toimintasäteen.

Sähkömoottoreistakin tarjotaan monia eri tehoversioita. Niiden voimavarat vaihtelevat 134:n sekä 443 hevosvoiman välillä, ja myös kolmimoottorinen muskelimalli on kehitteillä. Sen teholukeman pitäisi yltää jo 800 hevosvoimaan. Auto pakataan muutenkin täyteen viimeisintä tekniikkaa, ja se kykenee myös pitkälle automatisoituun ajamiseen.

INextiä ennakoiva Vision Vehicle on jo BMW:n toinen sähköautokonsepti lyhyen ajan sisällä. Täyssähköisestä X3:sta esimakua antanut iX3-tutkielma esiteltiin nimittäin muutama viikko sitten, ja sekin on tulossa tuotantoon muutaman vuoden päästä. IX3:n valmistus alkaa Kiinassa vuonna 2020, josta sitä laivataan myös Euroopan ja USA:n markkinoille. X3:n sähköversio tehdään polttomoottorimallin pohjalta, kun taas iNext on kehitetty puhtaalta pöydältä sähköautoksi.

Lue myös: BMW Concept iX3 johdattaa sähköbemareiden uuteen aikaan – pohjana vastaavat polttomoottoriversiot

Kommentoi Facebookissa