BMW:n sähköautot muuttuvat tavanomaisemman näköisiksi – i4 ja iNext edustanevat omaleimaisempaa tyyliä

Näyttävä i8 on tuonut baijerilaisvalmistajalle kosolti julkisuutta.

Näyttävä i8 on tuonut baijerilaisvalmistajalle kosolti julkisuutta. (Kuva BMW)

Urheilullisuus on tärkeä osa BMW:n DNA:ta, ja tämä koskee myös sähköautoja.

AUTOT BMW oli aivan saksalaisten premium-valmistajien eturintamassa, kun baijerilaiset esittelivät syksyn 2013 Frankfurtin autonäyttelyssä i-tuoteperheensä ensimmäiset jäsenet. I3-kaupunkisähköauto ja i8-hybridisportti olivat kilpailijoita vuosikausia edellä, ja tämä koski myös autojen muotoilua. Bemarin i-mallit olivat nimittäin esittelyhetkellään todella futuristisen oloisia, ja ne näyttävät vieläkin melkoisilta outolinnuilta BMW:n muuhun mallistoon verrattuna.

Näyttävä i8 on tuonut baijerilaisvalmistajalle kosolti julkisuutta ylöspäin aukeavien oviensa ja rohkeiden linjojensa ansiosta, mutta hybridisportti ei ole silti ollut mikään myrskyisä myyntimenestys. Tästä ei ole ollut suurta haittaa lähinnä imagonkohotukseen tarkoitetun pienen tuotantovolyymin mallin kohdalla, mutta i3:n kohdalla asia on toisin. Kaupunkiauton tötterömäinen ja kaikkea muuta kuin sporttinen ulkoasu on varmasti karkottanut monta potentiaalista asiakasta, jotka olisivat muuten voineet päätyä baijerilaiseen sähkökulkineeseen.

Urheilullisuus on tärkeä osa BMW:n DNA:ta, ja tämä koskee myös sähköautoja. Lisäksi esimerkiksi Teslan menestys on perustunut siihen, että sen autot eivät näytä ylifuturistisilta ufoilta monien muiden sähköautojen tapaan. Myös BMW on nyt oppinut läksynsä, ja niinpä baijerilaisten tulevista sähkömenopeleistä tulee huomattavasti nykyistä tavanomaisemman näköisiä. Bemarin päämuotoilija Adrian van Hooydonk paljasti tämän brittiläiselle Autocarille ja valotti samalla myös päätöksen taustoja.

Vision iNEXT on saanut lähes kaikkien tulevaisuuden visionäärien puheissa vilahtelevaa autonomisen ajamisen teknologiaa.
Vision iNEXT on saanut lähes kaikkien tulevaisuuden visionäärien puheissa vilahtelevaa autonomisen ajamisen teknologiaa. (Kuva BMW)

I3 ja i8 haluttiin kuulemma tarkoituksella erottaa BMW:n perinteisemmästä mallistosta ja markkinoilla olevista muista sähköautoista, mutta tällaiselle erottelulle ei ole enää tarvetta. Kun sähköautot yleistyvät myös baijerilaisten valikoimassa nopeaa tahtia, täyssähköinen tai pistokehybridivoimanlähde ovat vain yksi ruksi muiden joukossa autoa tilattaessa. BMW:n asiakkaat haluavat van Hooydonkin mukaan joka tapauksessa dynaamisen auton voimanlähteestä riippumatta, joten sähköautoja ei enää tarvitse erottaa tarkoituksella polttomoottorimalleista.

Uusi lähestymistapa nähdään ensimmäistä kertaa käytännössä, kun X3-katumaasturin täyssähkömalli tulee markkinoille. IX3-nimen saavasta uutuudesta on jo annettu esimakua konseptin avulla, joka erosi lähinnä vain maskinsa, puskureidensa ja vanteidensa osalta tavallisista X3-versioista. Muistakin Bemarin perinteisestä mallisarjoista on tulossa täyssähköversioita, jotka tehdään yhtä hillityllä reseptillä.

I-autojen omaleimaisuudesta ei kuitenkaan luovuta täysin. BMW:llä on nimittäin suunnitteilla todennäköisesti i4-nimen saava täyssähköinen neliovinen coupé, joka edustaa yksilöllisempää linjaa muotoilua myöten. Lisäksi baijerilaisten sähköautovalikoiman lippulaivaksi esitellään iso crossover, joka kulkee ainakin toistaiseksi iNext-työnimellä. Sitä enteilevä tutkielma esiteltiin jo tänä syksynä, ja auton linjat olivat vähintäänkin hämmentävät. Nähtäväksi jää, kuinka radikaali vuonna 2021 myyntiin tulevasta tuotantomallista uskalletaan tehdä BMW:n uuden strategian valossa.

Lue myös: BMW:n tulevaisuus näyttää rohkealta – Vision iNEXT antaa esimakua uudesta sähköautosta

Kommentoi Facebookissa