AUTOT BMW lähti ensimmäisenä saksalaisena premium-merkkinä mukaan sähköautomarkkinoille viitisen vuotta sitten, kun baijerilaiset esittelivät samalla kertaa sekä i3-kaupunkisähköauton että näyttävän i8-hybridisportin. Niiden myyntilukemat eivät ole kuitenkaan kohonneet kunnon lentoon, ja molemmat autot saattavat jäädä ilman suoraa seuraajaa. Viime aikoina BMW on panostanut perinteisten mallisarjojen pohjalta kehitettyihin hybridiversioihin, mutta täyssähköautojakaan ei ole unohdettu.
Niitä on tulossa vuoteen 2025 mennessä peräti 12 kappaletta. Ensimmäisenä putkessa on täyssähköinen kolmiovinen Mini, joka lanseerataan markkinoille jo ensi vuonna. Vuonna 2020 on puolestaan iX3:n, eli X3-katumaasturin sähköversion vuoro. Vuotta myöhemmin nähdään varsinaisen i-mallisarjan seuraava jäsen, joka on i4-mallinimen saava täyssähköinen sedan. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin esitellään lisäksi i-mallistoa täydentävä crossover, josta annettiin jo nyt esimakua konseptiauton avulla.
Baijerilaisten uusin tutkielma on nimeltään Vision iNEXT. Tällä tunnuksella halutaan kertoa, että myöhempi tuotantomallikin saa numeron sijasta jonkin sanan i-kirjaimen jälkeen. Konsepti on muotoiltu todella futuristisesti, ja sen linjat ovat vähintäänkin rohkeat. Nokkaa dominoi massiivinen pystysuuntainen munuaismaski, jonka eri puolet ovat liittyneet toisiinsa. Sähköautossa ei ole polttomoottorin kaltaista jäähdytystarvetta, ja niinpä umpinaiseen maskiin on voitu sijoittaa autonomisessa ajamisessa tarvittavia sensoreita.

Sivuikkunalinjassa on puolestaan persoonallinen taite, joka nähtiin jo vuosi sitten Frankfurtin autonäyttelyssä esitellyssä sähkösedanin konseptimallissa. Vision iNEXT on maalattu mattapintaisella kuparin sävyllä, ja auton pyörät ovat peräti 24-tuumaiset. Siniset tehosteet viittaavat sähköiseen voimanlähteeseen, ja näkyville jätetty hiilikuitu kertoo tutkielman kevyestä rakenteesta. Sisustassa on näyttöjä ainoastaan kuskin edessä, ja matkustajat voivat nauttia uudenlaisesta heijastustekniikasta.
Sisätilojen monille pinnoille voidaan nimittäin heijastaa tietoja sekä kuvia, ja sisustan materiaalit ovat lisäksi interaktiivisia. Pinnat kirkastuvat kosketuksesta, ja esimerkiksi takapenkille sormella piirtämällä voi ohjata radion tai navigaattorin toimintaa. Vastaavaa teknologiaa saattaa tulla joskus tuotantoautoihinkin, mutta käytännön toteutus on vielä usean vuoden päässä.
Lisäksi iNEXT on saanut lähes kaikkien tulevaisuuden visionäärien puheissa vilahtelevaa autonomisen ajamisen teknologiaa. BMW:kin on kuitenkin vielä epävarma täysin autonomisen ajamisen laillisuudesta lähivuosina, ja niinpä autossa on kaksi eri moodia.
Boost-tilassa iNEXT:illä voi ajaa itse perinteiseen tyyliin, ja Ease-moodissa siirrytään itsenäiseen menoon. Tällöin ohjauspyörä katoaa näkyvistä, ja matkustajat voivat keskittyä vaikkapa lähiympäristön mielenkiintoisiin nähtävyyksiin tai tapahtumiin. Tällöin myös etupenkkien niskatuet voidaan taittaa alas, jotta keskustelu takapenkkiläisten kanssa onnistuisi helpommin.
Baijerilaisten uusinta konseptiautoa lennätetään ympäri maailmaa, koska sitä esitellään lehdistölle ja kutsuvieraille Münchenin lisäksi New Yorkissa, San Franciscossa ja Pekingissä. On mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton näin ennakkoluulottomasti muotoiltu Bemari saa eri maissa. Jos tuotantomalli on edes puoliksi yhtä lennokkaan näköinen, baijerilaisia ei voi ainakaan syyttää rohkeuden puutteesta.
- Lähde Inside EVs
Lue myös: BMW esittelee – ensimmäinen nelisylinterinen M Performance -malli
Kommentoi Facebookissa