Brasilia ja Zico jäivät kohtaamatta – suomalaisessa jalkapallossa sysimusta karsintahistoria!

Jari Litmasen aikana Huuhkajien arvokisapaikka jäi haaveeksi.

Jari Litmasen aikana Huuhkajien arvokisapaikka jäi haaveeksi. (Kuva AOP)

Jos Suomi olisi Belfastissa marraskuussa 1984 voittanut Pohjois-Irlannin, olisi Suomi kohdannut MM-kisoissa Meksikossa 1986 Zicon ja Socratesin tähdittämän Brasilian.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historia herättää pääasiassa synkkiä muistoja. Kaiken kurjuuden jälkeen perjantain Liechtenstein-ottelun voitto varmistaisi Suomen ensimmäisen miesten arvoturnauspaikan ja toisi valtavasti iloa kansalle.

Glasgow Rangersissa pelaava Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamara kertoi seurakavereidensa yllättyneen kerrottuaan heille, ettei Suomi koskaan ole pelannut arvokisoissa.

– Kaikki ovat innoissaan mahdollisuudestamme ja toivottivat onnea. Kerroin, ettei Suomi ole ollut koskaan mukana arvoturnauksissa, ja he kysyivät, että mitä ihmettä, eikö koskaan? Kaikki ovat siksi innoissaan ja toivottavasti saamme homman tehty, Kamara sanoi.

Suomi on ollut miesten olympiajalkapallossa mukana neljä kertaa. Tukholmassa 1912 Suomi sijoittui neljänneksi, mutta siihen aikaan kansainvälinen jalkapallo oli amatöörien puuhastelua. Vuonna 1936 Berliinissä ja 1952 Helsingissä tappio tuli Suomelle ensimmäisellä kierroksella.

Moskovan 1980 olympiakisojen jalkapalloturnaukseen Suomi pääsi länsimaiden boikotin kautta. Silloin Suomi jäi alkulohkoon hävittyään Jugoslavialle 0-2, pelattuaan Irakin kanssa 0-0 ja voitettuaan Costa Rican 3-0. Harvoja ammattilaisiaan ei Suomi saanut olympialaisissa peluuttaa amatöörisääntöjen oltua tuolloin vielä voimassa.

EM-karsinnoissa Suomi oli ensi kertaa lähellä kisapaikkaa vuonna 1980. Esko Malmin valmentama Suomi oli aloittanut karsintansa voittamalla Kreikan 3-0 ja Unkarin 2-1. Suomi pelasi karsinnassa vielä Neuvostoliiton kanssa kahdesti tasan, mutta Kreikan viemä kisapaikka jäi lopulta kahden pisteen päähän, eikä viimeisessä ottelussa voittokaan Neuvostoliittoa vastaan olisi riittänyt.

MM-karsinnoissa Meksikon 1986 kisoihin oli vähällä tapahtua sensaatio. Suomi voitti Porissa Pohjois-Irlannin 1-0 ja pelasi Helsingissä 1-1 -tasapelin sekä Englannin että Romanian kanssa. Turkkikin voitettiin vieraissa 2-1.

Suomen putoaminen MM-kisoista ratkesi 0-2 -vierastappioon Romanialle syksyllä 1985, eikä 1-0 -kotivoitto Turkista sen jälkeen enää riittänyt.

Jos Suomi 14. marraskuuta 1984 olisi voittanut Belfastissa Pohjois-Irlannin, olisi kisapaikka tullut. Martti Kuuselan valmentama Suomi johtikin Mika Lipposen maalilla 1-0, mutta Pohjois-Irlanti voitti ottelun 2-1.

Meksikon MM-kisoissa Pohjois-Irlanti pelasi samassa alkulohkossa Brasilian, Espanjan ja Algerian kanssa. Millainen legenda siitä olisi tullutkaan, jos Suomi olisi voittanut Belfastissa 1984 ja pelannut Meksikossa 1986 Zicon, Carecan ja Socratesin tähdittämää Brasiliaa vastaan?

Syksyllä 1997 Richard Möller-Nielsenin valmentama Suomi jäi Unkarin kanssa Helsingissä 1-1 -tasapeliin, eikä päässyt Ranskassa 1998 pelatun MM-turnauksen jatkokarsintaan. Suomi johti kaatosateessa pelattua peliä vielä yliajalla, mutta aivan viime hetkillä pallo kimposi useamman suomalaispelaajan kautta omaan maaliin.

Unkari meni jatkokarsintaan ja hävisi tynkä-Jugoslavialle kahdessa ottelussa murskalukemin. Suomen MM-kisapaikka ei olisi jatkokarsinnassa ollut kovinkaan todennäköinen, mutta sitä ei voi kiistää, etteikö Unkari-ottelun oma maali olisi ollut suomalaisen jalkapallon surkeuden eräänlainen kliimaksi.

Vuonna 2007 Roy Hodgsonin valmentama Suomi oli yhden otteluvoiton päässä seuraavan vuoden EM-turnauksesta, joka pelattiin Sveitsissä ja Itävallassa. Viimeisessä ottelussa olisi tarvittu voitto vierasottelussa Portugalia vastaan, mutta peli päättyi 0-0 ja Portugali meni kisoihin.

Fakta on, että Suomi olisi mennyt kisoihin, jos ei olisi hävinnyt vierasottelussa Azerbaidzhanissa tai pelannut vieraissa Armeniaa vastaan tasan. Jari Litmasen ja Sami Hyypiän tähdittämä kultainen sukupolvi tyri viimeisen mahdollisuutensa.

Nykyisen sukupolven vanhimmat pelaajat aloittivat A-maajoukkueessa paria vuotta Portugali-pelin jälkeen.

– 1997 olin liian nuori. Klipit olen nähnyt moneen kertaan. Mutta sekin kärsimys, joka sieltä tuli, ei ole ainakaan mussa niin isosti sisällä, eikä ole traumoja. Ollaan Pasilan jaksot nähty, mutta se on enemmänkin huumoria. Portugali 0-0, niin siinä pelissä ei tapahtunut mitään erikoista ja karsinnat olivat muutenkin aika tasaisia, kommentoi Suomen nykyinen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky.

Pettymykset koskevat lähinnä miesten maajoukkuetta. Naisten EM-kisoissa Suomi on ollut mukana kolmesti. Nuorten EM- tai MM-kisoissa Suomen tyttöjen ja poikien joukkueet ovat olleet mukana useamman kerran.

Vuonna 1975 Suomen pojat sijoittuivat nuorten EM-kisoissa Englannin jälkeen hopealle. 2001 Suomi selvisi EM-kisojen kautta nuorten MM-kisoihin Argentiinaan, missä taival tosin päättyi alkulohkoon.

Miesten kultainen sukupolvi oli 2000-luvulla riittävän hyvä arvokisapaikkaan. Ongelmana oli valmentaja Antti Muurisen ”sexy football”. Pelitapa oli Suomelle liian kunnianhimoinen ja tarjosi vastustajille etulyöntiaseman.

Jälkiviisasteluun sopii spekulointi, mitä olisi tapahtunut, jos Suomea olisi Muurisen sijasta valmentanut Hodgson tai joku muu realistisempaa puolustusvoittoista taktiikkaa suosinut valmentaja. Ehkä se kisapaikka olisi tullut?

Huuhkajien nykyinen päävalmentaja Markku Kanerva valmensi Suomen 2009 nuorten EM-kisoihin, joihin pääsi vain kahdeksan joukkuetta.

– Opettaja Rivelino. Näen, että ainoa oikea valmentaja, joka nyt oikeasti ansaitsee tän kisapaikan. Jo U21:stä tuntee ja sieltä se joukkueen runko on yhä jäljellä. Hän puhuu analyyttiseen sävyyn ja hänellä on myös se inhimillinen puoli, että ymmärtää, ettei pakota pelaajia aina olemaan hotellilla, vaan saa olla omassa rauhassa silloin tällöin, toteaa Hradecky valmentajavelhosta.

EM-kisoihin pääsee nykyään 24 joukkuetta, mutta Suomi ei olisi päässyt kisoihin suoraan vuosina 1996-2012, jos joukkuemäärä olisi ollut 24 eikä 16. Jatkokarsintapaikka olisi tullut vuoden 2000 kisoihin.

Ennen Itä-Euroopan rajojen muutoksia Suomi ei olisi päässyt EM-kisoihin 1960-92, jos mukana olisi ollut 16 joukkuetta kahdeksan sijasta.

Tulosten valossa Suomi pelaa kaikkien aikojen karsintaansa. Se on jo varmaa, että Suomi voittaa 50 prosenttia otteluistaan. Aiemmin Suomi on kyennyt tähän vain karsinnoissa 1996 EM-kisoihin, jolloin samassa lohkossa pelasivat Färsaaret ja San Marino, jotka Suomi voitti kahteen kertaan. Jos Suomi perjantaina voittaa Liechtensteinin, on voittoprosentti vuoden 1996 karsintoja parempi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajilla valtava päivä perjantaina – ”Vähiten pelaan sitä varmasti itselle”

Kommentoi Facebookissa