Huuhkajilla valtava päivä perjantaina – ”Vähiten pelaan sitä varmasti itselle”

Huuhkajien Lukas Hradecky toimii myös Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahtina.

Huuhkajien Lukas Hradecky toimii myös Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahtina. (Kuva AOP)

Lukas Hradecky on valmiina jalkapallouransa suurimpaan päivään.

JALKAPALLO Suomen historiallinen EM-kisapaikka varmistuu perjantaina, jos Huuhkajat vain ottaa voiton jalkapallokääpiö Liechtesteinista. Saksan Bundesliigassa pelaava Suomen kokenut ykkösmaalivahti Lukas Hradecky oli ottelun aattona hyvällä tuulella ja vaikutti erittäin luottavaiselta.

– On tätä yritetty pikakelailla ja henkilökohtaisesti on pakko myöntää, että tätä matsia olen odottanut eniten 29 elinvuoteni aikana. On kelailtu Huuhkaja-videoita ja kuunneltu Huuhkaja-biisejä, kuten aina ennenkin maajoukkuetapahtumien aikana, mutta kyllä on suunnitelmana tehdä tästä unohtumaton perjantai ja unohtumaton viikko muutenkin, kommentoi Hradecky tuntemuksistaan.

Hradecky toteutti tänä vuonna jo yhden unelmansa päästyään pelaamaan Bayer Leverkusenissa Mestareiden liigaa. Perjantaina pitäisi toteuttaa toinen unelma.

– Yritetään jatkaa siitä, että rasti tulee taas ruutuun. Iso juttu oli päästä ulkomaille ammattilaiseksi, iso juttu oli Mestareiden liigan pelaaminen, jossa tuli voittokin. Hienoa, jos seuraava rasti tulisi heti perjantaina. Paljon on pyörinyt mielestä. Halusin noi ”turhat Atletico-matsit” pois alta, että pääsisin tänne näin. Me ollaan vain ihmisiä ja väkisinkin tulee mietittyä, mitä kaikkea tulee tapahtumaan, jos voitetaan. Hradecky kommentoi humoristisesti.

Kääpiövaltio Liechtenstein ei ole koskaan voittanut karsintapeliä vieraissa. Hradecky painottaa, ettei peliin voi lähteä ylimielisenä.

– Kyllä niillä on maalipaikkoja ollut. Ollaan katsottu niiden pahimmat tilanteet, eikä lähdetä takki auki. Jos töitä tulee, niin ollaan valmiina veskarinakin.

Kesällä Suomi voitti Liechtensteinin Vaduzissa 2-0. Se oli Hradeckylle viimeinen peli ennen kesälomaa.

– Se oli aika paha ajankohta. Ensin oli Bosnia-peli, joka hoidettiin. Pelattiin Liechtensteinia vastaan paskemmin, mitä olisi voitu pelata, mutta hoidettiin ne kuitenkin tyylikkäästi, Hradecky muistelee Liechtensteinin reissua.

Liechtenstein on onnistunut riistämään pisteitä Armenialta ja Kreikalta. Liechtenstein sumputtaa ja hakee vastahyökkäyksiä. Sellaista joukkuetta vastaan on inhottava pelata.

– Ollaan oltu tasaisin joukkue tässä. Armenia ja Kreikka ovat Liechtensteinille pisteitä hävinneet. Ollaan päästy näihin asemiin sillä, että ollaan voitettu ne pelit, jotka pitää voittaa. Kreikan puolustus ei varmaan ollut tasapainossa. Mekin tullaan varmaan pyörittämään peliä 16 alueen ympärillä. Niiden äijät, jotka jää ylös, pitää ottaa heti pois, eikä jätetään yhtään tilaa niille. Ei saa nukkua silloin, kun meillä on pallo, Hradecky arvioi.

Hradeckyn mukaan Liechtensteinin joukkueessa on muutama kova pelimies.

– Yllätyin, että siellä on Serie A -kokemustakin muutamalla pelaajalla. Saksan kolmosliiga on ehkä Liechtensteinin taso, mutta vaikea sanoa.

Perjantaina Helsingissä pelataan Töölön stadionin tekonurmella. Hradeckylle alusta sopii hyvin.

– Ei mulla ole mitään sitä vastaan. Se on ainakin tasainen alusta. Irtonurmesta saattaa tulla irtonurmipomppuja ja kaiken näköisiä reikiä voi olla. Meidän oma kenttäkin Leverkusenissa on aika heikko.

Paineita Huuhkajilla on, mutta niin oli edellisessä ottelussa Turussakin. Silloin Suomi voitti heikon Bosnia-pelin jälkeen Armenian 3-0. Hradeckyn mukaan lataus Armeniaa vastaan tuli haastavista lähtökohdista huolimatta helposti.

– Se tuli yllättävän automaattisesti. Ei tarvinnut pitää mitään palopuheita. Tiedettiin, mitä kotikentällä pystytään tekemään ja Turussa tulikin hieno voitto. Ei ruvettu ylianalysoimaan, vaan lähdettiin voittamaan ottelua. Niin tehdään nyt perjantainakin.

Jesse Joronen, varmaan kaikkein fiksuin meidän maalivahtikolmikosta, sanoi paineiden olevan vain etuoikeus. Se osui mun mielestäni aika naulan kantaan. Paineita pitää kantaa ylpeydellä, lisää Hradeky.

Suomen jalkapallossa on nähty useita traumaattisia pelejä. Varsinkin MM-karsintaottelu 1997 Unkaria vastaan oli karmea, kun Suomi teki yliajalla oman maalin ja 1-1 -tasapeli pudotti Suomen jatkokarsinnasta.

Hradeckya synkkä historia ei ravisuta.

– 1997 olin liian nuori. Klipit olen nähnyt moneen kertaan. Mutta sekin kärsimys, joka sieltä tuli, ei ole ainakaan mussa niin isosti sisällä, eikä ole traumoja. Ollaan Pasilan jaksot nähty, mutta se on enemmänkin huumoria. Portugali 0-0, niin siinä pelissä ei tapahtunut mitään erikoista ja karsinnat olivat muutenkin aika tasaisia.

Hradecky korostaa, että EM-kisapaikka on koko Suomen juttu.

– Vähiten pelaan sitä varmasti itselle. Kyllä kaikki tarinat Gunnar Yliharjusta, Keurulaisesta, Paavo Leiramosta. Niillä on niin monia maaotteluja. Koko kansakunnan juttuhan tää on. Ari Lahtikin sanoi tuossa, minkälainen voima ja jalkapallolla ja urheilulla ylipäätään on auttamaan meitä näissä harmaissa keleissä. Tuo pikku valoa.

Jos Huuhkajat kisapaikan saavuttaa, uskoo Hradecky suomalaisen jalkapallon saavan kovaa nostetta.

– Varmasti nopeuttaa prosessia, joka tuo jalkapallolle yhä enemmän sijaa. Harrastajamäärät kasvaa ja sponsorointi lisääntyy liigassa. Meistä tulee kilpailukykyisiä Euroopan kentillä seurajoukkueilla. Ulkomailta saattaa tulla enemmän kiinnostusta.

Haastattelu Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Huuhkajien tukipilari varoittaa – ”Monilla on ollut vaikeaa Liechtensteinia vastaan”

Kommentoi Facebookissa