Poliisi ei tutki Husun rikosilmoitusta Jussi Halla-ahon twiitistä – ”Julkinen debatti, jonka itse käynnistänyt”

Jussi Halla-ahon twiitissä on kyse sellaisen sallitun mielipiteen esittämisestä, joka ei tule kunnianloukkauksena rangaistavaksi.

Jussi Halla-ahon twiitissä on kyse sellaisen sallitun mielipiteen esittämisestä, joka ei tule kunnianloukkauksena rangaistavaksi. (Kuva AOP)

Tutkinnanjohtajan mukaan Husseinin on siedettävä epäasiallistakin käyttäytymiseensä kohdistuvaa arvostelua.

RIKOSILMOITUS Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa tapauksessa, jossa helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein vaatii Jussi Halla-aholle rangaistusta kunnianloukkauksesta. Asiassa ei tutkinnanjohtajan mukaan ole syytä epäillä rikosta, joten esitutkintaa ei aloiteta.

Husseinin mukaan Halla-aho oli 4.11.2019 julkaissut yhteisöpalvelu Twitterissä twiitin, jossa Halla-aho oli Husseinin mukaan käyttänyt Ilta-Sanomissa julkaistua raiskausuutista Husseinin halventamiseen ja häpäisemiseen. Hussein ei ole ollut osallinen twiitissä käytettyyn raiskausuutiseen.

Halla-aho oli jakanut ja kommentoinut uutista ulkomaalaistaustaisesta taksikuskista, joka raiskasi asiakkaan kesken ajon moottoritiellä:

”Toinenkin mamukuski joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi moottoritiellä.”

”Yhdessä vaiheessa hän väitti naisen puhuneen rasistiseen sävyyn ja olleensa itse sen takia peloissaan.”

Tutkinnanjohtajan mukaan Halla-aho ei twiitissään liitä Husseinia ja IS:n uutisessa mainittua taksikuskia toisiinsa sen takia, että Halla-ahon mielestä Husseinin alkuperäistwiitin olosuhteet viittaisivat Husseinin liittyvän johonkin ulkomaalaistaustaisen henkilön tekemään seksuaalirikokseen jossakin taksissa.

Halla-aho käyttää IS:n uutista Husseinin narratiivin jyrkkään, mutta asiaperusteiseen sarkastiseen kritisointiin. Halla-ahon twiitin sarkastiset merkityssisällöt välittyvät twiitin rakennetta ja virkkeiden jäsentelyä koskevilla ratkaisuilla. Halla-ahon twiitissä on siten lähtökohtaisesti kyse sellaisen sallitun mielipiteen esittämisestä, joka ei tule kunnianloukkauksena rangaistavaksi.

SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein ei ole ensimmäistä kertaa kohun keskellä.
SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein ei ole ensimmäistä kertaa kohun keskellä. (Kuva AOP)

Hussein on helsinkiläinen poliitikko, joka osallistuu ennakkoluulottomasti ja joskus provosoivastikin julkiseen keskusteluun. Husseinin on näin ollen lähtökohtaisesti siedettävä ankaraa ja epäasiallistakin menettelyynsä ja käyttäytymiseensä kohdistuvaa arvostelua, tutkinnanjohtaja perustelee.

Halla-aho on twiitillään osallistunut sellaiseen julkiseen debattiin, jonka Hussein on itse käynnistänyt vaikuttaakseen yleiseen mielipiteenmuodostukseen ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kokemasta syrjinnästä. Tällä asialla on yleistä poliittista merkitystä. Tutkinnanjohtajan mukaan tässä asiassa on kysymys Halla-ahon twiittiin sisältyvän kritiikin ja tyylin asianmukaisuuden arvostelusta. Tämä arvostelu kuuluu kaikille avoimeen ja vapaaseen julkiseen kansalaiskeskusteluun.

SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein on ollut jo pitkään kohun keskellä. Hänen twiiteistään tehtiin kesällä tutkintapyyntö, sillä Husu nimitti perussuomalaisia ja kaikkia puolueen äänestäjiä ja kannattajia rasisteiksi. Tutkintapyyntö ei johtanut mihinkään.

Husu itse teki rikosilmoituksen, kun hän kertoi saaneensa uhkauksia sekä postissa hirttoköyden. Marraskuussa Husu väitti taksinsa matkustajana olleen rasistisesti käyttäytyneen henkilön, jonka Husu jätti kesken matkan moottoritielle. Valehtelun johdosta hänet erotettiin SDP:n valtuustoryhmästä ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka.

Viimeisimpänä käänteenä Husun on kerrottu saaneen kolme tuomiota petosrikoksista 2000-luvun alussa. Hän ei kertonut tuomioistaan SDP:lle ollessaan ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Lue myös: SDP:n valtuutettu valehteli rasistisesta välikohtauksesta taksissa – ryhmä erotti ensi kesäkuun loppuun asti

Kommentoi Facebookissa