Huuhkajien tukipilari varoittaa – ”Monilla on ollut vaikeaa Liechtensteinia vastaan”

Huuhkajien puolustuksen tukipilari Paulus Arajuuri on toipunut polvivammastaan.

Huuhkajien puolustuksen tukipilari Paulus Arajuuri on toipunut polvivammastaan. (Kuva AOP)

Huuhkajien puolustaja Paulus Arajuuri on kokenut Suomen jalkapallomaajoukkueessa surkeita vuosia. Käänne tapahtui 2017 ja suuri unelma kisapaikasta on perjantaina erittäin lähellä.

JALKAPALLO Huuhkajat sai perjantain Liechtenstein-ottelun alla hyviä uutisia. Puolustuksen tukipilari Paulus Arajuuri on toipunut polvivammastaan ja on pelikunnossa perjantaina.

Panos on kova, kun voitolla Suomi varmistaisi EM-kisapaikkansa. Liechtensteinissa on vain noin 40 000 asukasta, eikä maa ole koskaan voittanut karsintapeliä vieraskentällä. Kysymys kuuluukin, miten pahasti Suomen pitäisi peli sössiä, jos jäisi tasapeliin.

Viime kesänä Vaduzissa Suomi voitti Liechtensteinin 2-0.

– Se oli hyvä ja ehjä esitys meiltä kesällä. Monilla joukkueilla on ollut vaikeaa Liechtensteinia vastaan. He puolustavat tosi hyvin ja tiiviisti joukkueena. Heillä on muutamia tosi nopeita pelaajia. He osaavat iskeä vastaan. Ovat hyviä siinä, että osaavat turhauttaa vastustajan. Sitten ne lähtee nopeasti vastahyökkäyksiin, kommentoi Arajuuri.

Liechtenstein ei ollut Arajuuren mukaan helppo vastustaja.

– Muistan, että kun olimme 1-0 -johtoasemassa, oli heillä iso paikka. Sitten saatiin onneksi 2-0. Ei ollut missään nimessä helppo vieraspeli. Saatiin pitää palloa paljon, mutta oli tärkeää pysyä hereillä, koska he lähtevät nopeasti vastahyökkäyksiin monella pelaajalla.

Arajuuri muistuttaa Liechtensteinin riistäneen pisteitä Kreikalta.

– Kreikkaa vastaan pelasivat vieraissa 1-1. Tekivät hienon maalin siellä. Pitää saada nappisuoritus perjantaina.

Arajuuren mukaan on ihan hyvä asia, että ottelu pelataan Töölön stadionin tekonurmella.

– Vaikea sitä on etukäteen tietää, mutta varmastikaan se ei ole haitta. Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat siihen tekonurmeen tosi tottuneita. Pallo liikkuu nopeasti. Kentästä ei missään tapauksessa tule jäämään kiinni.

Suomi ole koskaan aiemmin yltänyt missään miesten arvokisakarsinnassa lohkossaan kahden parhaan joukkoon. Liechtenstein pitäisi vielä voittaa, niin historiaa tehtäisiin ja kisoihin mentäisiin.

– Tosi hyvä fiilis. Ylpeä olen siitä, että ollaan pelattu itsemme tähän asemaan. Jännittää, se on iso peli meille kaikille, mutta ollaan pystytty aikaisemminkin venymään kovissa paikoissa. Tällä joukkueella on ihan tosi kova moraali, Arajuuri toteaa.

Samalla Arajuuri muistuttaa, että hyviä tuloksia on tullut jo parin vuoden ajan. Kansojen Liigassakin Huuhkajat nappasi lohkovoiton.

– Voitettiin jo Nations-liiga ja pidemmän aikaa ollaan saavutettu hyviä tuloksia. Meiltä odotetaan voittoa, mutta kaikista eniten me odotetaan sitä voittoa itse. Ollaan ansaittu tää tilanne, missä ollaan ja halutaan viedä se kunnialla maaliin perjantaina.

Suomen kansakin on innoissaan. Miesten jalkapallomaajoukkueen traumaattinen historia on todellakin jäämässä historiaan.

– Ollaan ylpeitä ja iloisia, että Suomen jalkapallokansa on lähtenyt niin hyvin mukaan ja ottanut tämän joukkueen itselleen. Se on meidän kaikkien yhteinen unelma. Pikkupojasta asti ollaan toivottu, että nähtäisiin Suomi arvokisoissa. Yhteisöllisyys antaa voimaa ja me ollaan tosi kiitollisia siitä, että ihmisiä kiinnostaa. Ollaan menty niin monien vaikeiden aikojen ohi, että nyt vaan nauttii, että Suomen fudis kiinnostaa, kommentoi Arajuuri.

Suomella ei ole paperilla Euroopan parhaan tason joukkue, mutta joukkuehenki siivittää huippusuorituksiin. Pelaajat tulevat toistensa kanssa toimeen erittäin hyvin.

– Olen sanonut aina, että se on se joukkue. Ollaan monta vuotta tehty yhdessä hommia ja panostettu siihen, että se yhteispeli toimii. Siinä on niin monta tekijää. Totta kai on tullut Joonan (Toivio) kanssa onnistumisia, mutta ne on olleet enemmänkin koko joukkueen onnistumisia. Kun uskoo ja jaksaa vääntää, tuottaa se tulosta, toteaa Arajuuri.

Arajuuri on ollut pitkään mukana. Hän on kokenut kentällä Huuhkajien matalalentoa Mixu Paatelaisen joulukuusessa sekä Hans Backen voitottoman vuoden 2016.

– Olen ollut kymmenisen vuotta mukana. Olen nähnyt paljon. Ukraina-pelissä sain olla kolme vuotta sitten ekan kerran kapteenina ja silloin oltiin menty vuosi ilman voittoa. Silloin me alettiin jo löytää peliä ja pelaamaan paremmin, mutta ei saatu tuloksia. Oli synkkää yleisfiiliksessä. Totta kai tulokset tuovat optimistisuutta ja itseluottamusta.

Kapteenin ei kuulemma tarvitse ärähdellä. Työmoraali on Huuhkajissa valtavalla tasolla.

– Tää on uskomattoman helppo ryhmä johtaa. Kaikilla on se halu ja palo tehdä yhdessä asioita. Ei tarvitse ketään ravistella. Motivaatio lähtee pelaajista itsestään. On pelaajaryhmiä, joille kovistelu on tarpeellista, mutta täällä tuntuu, että se motivaatio tulee niin syvältä, ettei sitä tarvita, Arajuuri taustoittaa.

Päävalmentaja Markku ”Rive” Kanerva on merkittävä tekijä Huuhkajien menestystarinassa. Pelaajat Kanerva tuntee hyvin jo pitkältä ajalta.

– Rive on ollut jo pidemmän aikaa mukana. Mulla Rive oli valmentajana jo U21-maajoukkueessa. Hän on tuonut pitkäjänteisesti sen rentouden ja täsmällisyyden ja oikeanlaisen hengen. Se on ollut tosi suuressa roolissa, Arajuuri kertoo.

Arajuuren mukaan Rive on pysynyt rauhallisena tälläkin viikolla, vaikka panos on hurja.

– Riven yksi vahvuus on, että keskitytään siihen mitä kentällä tapahtuu ja ei niin paljon anneta painoarvoa ulkopuolisille asioille. Totta kai Rive on varmasti ylpeä siitä, mitä me ollaan saavutettu, mutta hänen tehtävänään on pitää meidän keskittyminen oikeassa paikassa. Siinä ollaan oltua aina hyviä.

Suomi voitti lokakuussa Turussa Armenian 3-0. Voitonhuumassa pelaajat leikkelivät Kanervan lippalakin palasiksi. Pelaajien mukaan lippis ei sopinut Riven tyyliin.

– Sille lippikselle kävi huonosti. Mielenkiinnolla odotan, mitä Rivellä on päässä perjantain pelissä. Ei ainakaan sitä samaa lippistä, naurahtaa Arajuuri.

Haastattelu Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Joel Pohjanpalolle ikävä pettymys – mielipide tekonurmesta tuli selväksi

Kommentoi Facebookissa