Britannian variantti on Suomessa vallitseva koronaviruslinja – matkustaminen on tuonut myös Intian virusmuunnoksen

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja.

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. (Kuva Fotolia)

Intian variantin aiheuttamat koronatapaukset liittyvät matkustukseen joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

KORONAVIRUS Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt Intian variantin ja sen jatkolinjat huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. WHO on päättänyt muuttaa Intian variantin luokittelua tehostetusta seurannasta huolestuttavaan, koska muunnosviruksen tartuttavuuden on arvioitu lisääntyneen.

Suomessa on toistaiseksi todettu 25 Intian variantin aiheuttamaa koronatapausta. Tapaukset liittyvät matkustukseen joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

WHO luokittelee koronaviruksen variantit huolestuttavien ja tehostetun seurannan ryhmiin. Huolestuttaviksi on aiemmin määritelty Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian muunnokset. Huolestuttavat virusvariantit esimerkiksi leviävät tehokkaammin. Tehostetun seurannan ryhmään kuuluu kuusi koronavirusmuunnosta. Tätä virusmuunnosten ryhmää seurataan tehostetusti tiedon kartuttamiseksi.

Juttuvinkki: Kritiikki koronatoimia kohtaan on politisoitunut – matkustusrajoituksia ulkomailta pidetään liian lievinä

– Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

Virusmuunnoksien leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin koronavirusta muutenkin.

– On tärkeää muistaa yli kahden metrin turvaväli, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista, Savolainen-Kopra sanoo.

Kaikkiaan Suomessa oli havaittu 12.5.2021 mennessä varianttilinjoista Intian variantin lisäksi Britannian virusmuunnosta 5 265, Etelä-Afrikan virusmuunnosta 1 132 ja Brasilian virusmuunnosta kaksi tapausta.

Britannian muunnoksen osuus on kasvanut väestössä, ja siitä on tullut Suomessa vallitseva koronaviruslinja. Myös Etelä-Afrikan varianttia löytyy Suomesta merkittäviä määriä. Brasilian muunnosta on löytynyt Suomessa yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia vuoden 2021 aikana.

Juttuvinkki: Rajavartiolaitos on paljastanut väärennettyjä koronatestitodistuksia – lentoasema ja satama polttopisteessä

– Seurannan mukaan Britannian variantin osuus koronavirustapauksista on nyt noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on kuitenkin tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin Britannian virusmuunnosta oli erityisen paljon. Sen sijaan Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut: tällä hetkellä 25 prosenttia sekvensoiduista löydöksistä on tätä virusmuunnosta, Savolainen-Kopra kertoo.

Uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. Virusmuunnokset vaikuttavat kuitenkin infektion saamisen mahdollisuuksiin.

Rokotuksilla torjutaan erityisesti taudin vakavia muotoja, mutta virusmuunnoksen infektioon, eritykseen ja tartuttavuuden ehkäisyyn vasta-ainepitoisuudet eivät välttämättä riitä. Rokotettu voi itse olla hyvin suojassa virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta, mutta hän voi silti jossain tilanteissa edelleen tartuttaa ympäristöään.

Lue myös: Valtakunnallisista koronarajoituksista luovutaan – yleisötilaisuuksien rajoitukset lieventyvät

Kommentoi Facebookissa