Business Finlandin kohua herättäneistä rahoituspäätöksistä tarkastus – lista rahaa saaneista yrityksistä avattiin

Business Finland on antanut tähän mennessä 100 000 euron maksimituen lähes 800 yritykselle.

Business Finland on antanut tähän mennessä 100 000 euron maksimituen lähes 800 yritykselle. (Kuvituskuva Fotolia)

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä koronahäiriötilanteen rahoituksesta.

BUSINESS FINLAND Työ- ja elinkeinoministeriö on kiinnittänyt huomiota Business Finlandin rahoitustoiminnan lainmukaisuuteen ja valvonnan merkitykseen kertomansa mukaan jo rahoituksen ensimmäisestä päivästä alkaen.

Business Finlandin sisäisen valvonnan ja tarkastustoiminnan lisäksi TEM tulee käynnistämään myös omaa valvontatoimintaa Business Finlandin rahoitustoimintaan liittyen, samoin kuin muuhun TEM:n hallinnonalan rahoitustoimintaan laajemminkin. Asian vahvisti työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä Twitterissä:

”TEM:in sisäinen tarkastus käynnistää Business Finlandin myöntämän yritysrahoituksen tarkastamisen – kaikkien osapuolten parhaaksi. Keskustelin lisäksi VTV:n pääjohtajan kanssa ja on selvää, että myös VTV tulee tarkastamaan tätä kokonaisuutta.”

Lisäksi valtiontalouden tarkastusvirasto tulee todennäköisesti tarkastamaan pandemian hallintaan liittyvää yritystukikokonaisuutta, mutta ei tässä tilanteessa yksittäisen toimijan yksittäisiä rahoituspäätöksiä.

Business Finland panostaa ministeriön tiedotteen mukaan valvontaan omien prosessiensa ja sisäisen valvontatoimintansa kautta. Sisäisen valvonnan tarkoitus on varmistaa, että talous ja toiminta ovat lainmukaisia.

Business Finland on antanut tähän mennessä 100 000 euron maksimituen lähes 800 yritykselle. Kohu syntyi kun paljastui, että tuen saajina oli muun muassa pöytälaatikkoyrityksiä, useita konsulttifirmoja sekä yrityksiä, jotka eivät ole toimittaneet tilinpäätöstietoja kaupparekisteriin viime vuosien ajalta.

Ministeriön mukaan rahoituksen loppuosa maksetaan, kun yritys on toimittanut Business Finlandiin projektin loppuraportin, ja kun projektin kustannukset on hyväksytty. Kustannusten on TEM:n mukaan oltava yrityksen kirjanpidossa maksettuina, kun projektin loppuraportti ja kustannusselvitys toimitetaan. Yrityksen tilintarkastajan on vahvistettava, että kustannukset ovat projektista aiheutuneita.

Tavanomaisen projektivalvonnan lisäksi Business Finland tarkastaa jälkikäteen osan projekteista tarkemmin. Jälkitarkastettavat projektit valitaan joko satunnaisesti, riskiarvioinnin perusteella tai jos epäillään väärinkäytöksiä. Business Finland tekee taustaselvityksiä asiakkaistaan estääkseen muun muassa rahanpesun sekä laittoman ja epäeettisen toiminnan tukemisen.

Business Finlandin häiriötilannerahoitus on ministeriön mukaan suunnattu yrityksille, joiden taloustilanne oli kunnossa ennen koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa, ja jotka nyt kärsivät koronaviruksen vaikutuksista.

Business Finland on avannut avoimen tietoaineiston, jonne päivittyy ajantasainen tieto liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteisiin saaneista yrityksistä – näet listan täältä.

Lue myös: Hallitus esittää 4,1 miljardin euron lisätalousarviota – suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden hankintaan 600 miljoonaa

Kommentoi Facebookissa